Svijet
0

Priština: Ahtisaarijev prijedlog i dalje glavna tema

FENA
Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari
Prijedlog statusa Kosova koji je u petak javnosti predstavio glavni izaslanik UN-a u pregovorima o Kosovu Martti Ahtisaari i dalje je glavna tema kosovskih medija kao i izjava političara.

Prištinski dnevnik "Zeri" piše u ponedjeljak da se u prijedlogu izrijekom ne spominje neovisnost Kosova, ali da predložena rješenja vode ka stvaranju nove države u Europi.

Dnevnik "Koha Ditore" piše da se najteža rasprava o statusu Kosova očekuje na relaciji Washington-Moskva, kao i Bruxelles-Moskva. Ukazujući na velike razlike u gledanju na kosovsko pitanje između Washingtona i Moskve, "Koha Ditore" piše da se "zapadno krilo" Kontaktne skupine složilo da se odluka o statusu Kosova više ne odgađa dok ruski predstavnik i dalje smatra da još ima prostora za dogovor Prištine i Beograda.

Kosovski premijer Agim Ceku ukazao je na potrebu izmjena nekih dijelova prijedloga kako bi verzija koja bi u ožujku trebala biti predstavljena Vijeću sigurnosti bila u skladu s voljom naroda Kosova.

U redovitom obraćanju građanima preko postaje Radio-Kosova, Ceku je najavio intenzivnu diplomatsku aktivnost kako bi se do rješenja za status Kosova došlo što prije.