Svijet
0

Pristalice Mugabea: Kim Jong-il je bio prijatelj i drag čovjek

Sarajevo-x.com
U Sjevernoj Koreji 11 dana žalosti (Foto: AFP)
U Sjevernoj Koreji 11 dana žalosti (Foto: AFP)
Pristaše predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea su, tokom odavanja počasti preminulom predsjedniku Sjeverne Koreje Kimu Jong-ilu, opisali ovog diktatora kao dragog čovjeka kojeg je izabrao narod i koji je redovno provodio izbore.

Sekretar Mugabeove političke stranke Didymus Mutasa izjavio je za državni radio Zimbabvea da je Jong-il bio veliki prijatelj te da im je čast što ih povezuju s tim čovjekom. Preminuli sjevernokorejski vođa bio je, naime, uključen u obuku i opremanje paravojnih grupa u Zimbabveu '80-ih.

No, zato je Methuseli Moyo, glasnogovornik Zimbabveanske afričke narodne unije (Zapu), izjavio da članovi njegove stranke neće liti krokodilske suze za Jong-ilom, napominjući kako je on osposobio paravojnu brigadu koja je djelovala izvan zakona u Zimbabveu, pomogavši Mugabeu.

U međuvremenu su na Kubi proglašena tri dana žalosti u znak solidarnosti sa kolegama u komunističkoj Sjevernoj Koreji. Mjesto Kima Jong-ila preuzet će njegov najmlađi sin Kim Jong-un. Njemu će pomagati brojni savjetnici, među kojima i ujak Jang Song-thaek, a snažno ustrojena vojska garant je da ne postoji rizik od državnog udara. Određena uloga u rukovodećem aparatu pripala je i Jong-ilovoj mlađoj sestri Kim Kyong-hui. Sjeverna Koreja proglasila je 11 dana žalosti, a kulminacija će biti 28. i 29. decembra tokom sprovoda i nacionalne komemoracije.