{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Priručnik zatvora Guantanamo "procurio" na Internet

S
16.11.2007. u 09:42
0
0
Priručnik zatvora Guantanamo "procurio" na Internet
0
Priručnik zatvora Guantanamo "procurio" na Internet
Foto: AFP
Priručnik od 238 stranica govori o preciznim naredbama i instrukcijama o tome kako se ponašati prema zatvorenicima te kako ih tretirati. Iako se u ovom sadržaju ne spominje fizičko i psihičko maltretiranje po čemu je ovaj zatvor postao i poznat, u nekim dijelovima priručnika se jasno govori da određeni zatvorenici ne smiju primati posjete ili radnike Crvenog križa.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prema izjavama glasnogovornika američke vojske, priručnik je autentičan, ali zastario, a u svakom slučaju nije bio namijenjen za širu javnost.

Na 238 stranica priručnika, nigdje nije navedeno da je dopušteno fizički ili psihički zlostavljati zatvorenike, ali se naglašava da bi "novi" zatvorenici koji tek pristignu u zatvor, morali biti u samici i izolaciji, prenio je BBC.

Ipak, u jednom dijelu priručnika se jasno govori da neki zatvorenici ne smiju primati posjete porodice niti pripadnika humanitarnih organizacija ili Crvenog križa - što je do sada američka vojska negirala.

Zatvor Guantanamo je otvoren 2002. godine za zatvorenike koji su osuđeni ili osumnjičeni za terorističko djelovanje, a u njemu je još uvijek zatvoreno oko 340 ljudi.

Zatvor je postao "poznat" nakon teških optužbi za zlostavljanje, maltretiranje pa čak i ubistva zatvorenika.

Start u taksiju dvije KM

16.11.2007. u 10:12

Ubijen Bosanac u Alabami

16.11.2007. u 09:23
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: