Italija
0

Pripreme za sahranu žrtava potresa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italija se priprema da počne sahranjivanje žrtava potresa od prije dva dana, u kome je, kako je u srijedu saopćio premijer Silvio Berlusconi, poginulo 260 osoba. Italijanski zvaničnici su izjavili da bi kolektivna državna sahrana žrtava trebalo da bude obavljena u petak, kada će biti proglašen i nacionalni dan žalosti.

Broj stradalih se u srijedu popeo na 260, jer su spasilačke ekipe izvadile iz ruševina još 10 beživotnih tijela.

Papa Benedikt XVI pomolio se još jednom za sve žrtve i izjavio da će uskoro posjetiti ugroženo područje, javile su u srijedu agencije.

Na hiljade osoba, a procijenjuje se da je 17.000 ostalo bez krova nad glavom, provelo je noć u šatorima, u strahu od naknadnih potresa.

Epicentar potresa, grad Aquila, je u utorak navečer pretrpio još jedan nakanadni potres jačine 5,6 stepeni po Rihterovoj skali, kada je poginula najmanje jedna osoba i urušeno još kuća.

Udar, koji se osjetio u utorak navečer u 19.48 sati po lokalnom vremenu, bio je najjači među naknadnim potresima. Osjetio se i u Rimu, gdje je na višim spratovima došlo do pomjeranja namještaja.

Nakon što je italijanski premijer Berlusconi proglasio vanredno stanje, 14.000 osoba je smješteno u 20 šatorskih kampova, a njihovu ishranu osigurava 16 poljskih kuhinja.

On je pozvao preživjele da odu u hotele na Jadranskoj obali da se odmore, jer dolazi Uskrs, a troškove će snositi država.

Tijela poginulih nalaze se u privremenoj mrtvačnici u školi za finansijsku policiju izvan grada Aquila.

Policija je pojačala kontrolu na ulicama jer ima izveštaja o pljačkanju radnji i kuća.

Potres jačine 6,3 stepena po Rihterovoj skali, pogodio je grad Aquila, 100 kilometara istočno od Rima, u noći između nedjelje i ponedjeljka, kada je većina stanovnika spavala, a od siline potresa srušene su dvije trećine zgrada u tom gradu sa 68.000 stanovnika. Zatvorenici iz Aquila prošle noći su evakuisani u druge ustanove za izdržavanje zatvorske kazne, javila je agencija ANSA.

Odluka o premještaju 140 zatvorenika donijeta je nakon posljednjeg u nizu potresa, iako zatvorska zgrada nije oštećena.

Među osuđenicima je i oko osamdeset kriminalaca koji izdržavaju kaznu u strogom režimu, od kojih je jedan osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao i jedna bivša pripadnica Crvenih brigada. Prebacivanje osuđenika pratile su specijalne policijske jedinice.