Svijet
0

Pripremaju li Rusi okupaciju Gruzije?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski oklopni transporteri i vojni kamioni blokirali su most prema crnomorskoj luci Poti, a vojnici su iskopali rovove i usmjerili minobacače prema gradu. Još jedna skupina oklopnih transportera i kamiona raspoređena je na obližnjem šumskom području, prenosi u četvrtak agencija AP.

Premda je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev obećao da će se njegove snage povući do petka, čini se da se ruski vojnici ukopavaju, što bi moglo značiti da je cilj Moskve dugotrajna okupacija Gruzije.

Ruske snage vratile su se na položaje u strateškome gruzijskom gradu Gori, rekao je tajnik gruzijskog Vijeća sigurnosti Aleksandar Lomaia, optuživši Moskvu da stvara privid povlačenja.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, komentirajući rusko prestrojavanje, izjavio je kako ne vjeruje da će se ruska vojska povući iz Gruzije, kako je dogovoreno. Rekao je da se djelomično povlače s nekih teritorija, ali zauzimaju druge. Pozvao je međunarodnu zajednicu da reagira.

Veliki konvoj ruske vojske prošao je u četvrtak ujutro Chinvalijem put sjevera i granice s Rusijom. Strani izvjestitelji u glavnom gradu Južne Osetije izbrojili su prolazak 30-ak tenkova, 20 drugih vojnih vozila i nekoliko višecijevnih raketnih bacača.

Mediji također izvještavaju, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, da se Rusi povlače i iz drugih dijelova Gruzije.

Rusija je obećala sve snage povući iz središta Gruzije do petka, prema sporazumu o prekidu vatre sklopljenom prošle sedmice, ali sve do danas nije bilo naznaka ozbiljnijeg povlačenja.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili optužio je Rusiju da želi "prevariti svjetsku javnost" u vezi s povlačenjem svojih jedinica iz Gruzije, u intervjuu objavljenom u četvrtak na internetskoj stranici informativnog kanala France 24.

"Rusi žele prevariti svjetsku javnost. Tvrde da poštuju obećanja dana Nicolasu Sarkozyju o povlačenju iz Gruzije dok se zapravo povlače iz velikih urbanih zona poput Gorija kako bi se regrupirali na strateškim mjestima", kazao je Saakašvili u intervjuu danom u srijedu navečer.

"Zauzeli su naprimjer Akhalgori, sjeverozapadno od Tbilisija, koji dobiva stratešku važnost. Kopaju blizu glavne gruzijske luke Poti te grade utvrde. Nastavljaju uništavati civilnu infrastrukturu u čitavoj zemlji", kazao je on.