|

Pripadnici IDIL-a uhvaćeni dok su pokušavali pobjeći iz posljednjeg uporišta u Siriji

Pripadnici IDIL-a uhvaćeni dok su pokušavali pobjeći iz posljednjeg uporišta u Siriji
25
Klix.ba
7.3.2019. u 07:20
110
komentara
25

dijeljenja
Pripadnici IDIL-a uhvaćeni dok su pokušavali pobjeći iz posljednjeg uporišta u Siriji Foto: BBC
Oko 400 pripadnika terorističke grupe IDIL uhvaćeno je dok su pokušavali pobjeći iz posljednjeg uporišta u Siriji, saopćile su snage potpomognute SAD-om, javlja BBC.
Sirijske demokratske snage su uhvatile i zarobile teroriste tokom noći dok su pokušavali pobjeći iz Baghuza uz pomoć krijumčara. Stotine terorista se predalo i evakuisano je iz sela u kojem živi nekoliko hiljada civila.

Ovaj događaj se odvio nakon što su američke snage i SDF bombardovali Baghuz. Kad selo bude zauzeto, očekuje se da SAD i saveznici zvanično proglase kraj kalifata koji je IDIL proglasio 2014. godine.

Grupa koja je nekada kontrolisala više od 80.000 kvadratnih kilometara teritorije širom Sirije i Iraka uvela je brutalnu vladavinu nad gotovo osam miliona ljudi te je sakupila milijarde dolara od nafte, iznuda, pljački i kidnapovanja.

Nakon petogodišnjih žestokih borbi lokalne snage potpomognute svjetskim silama su protjerale IDIL sa gotovo cijele teritorije, a preostalo je svega nekoliko stotina kvadratnih metara u blizini granice Sirije i Iraka.
Prijavi grešku


Komentari (110)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...