{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prioriteti kiparskog predsjedavanja Evropskom unijom

S
6.6.2012. u 21:09
2
1
Prioriteti kiparskog predsjedavanja Evropskom unijom
2
Prioriteti kiparskog predsjedavanja Evropskom unijom
Prioriteti Kipra, koji od 1. jula preuzima predsjedavanje EU, tokom šestomjesečnog mandata biće spasavanje bankarskog sektora, proširenje Unije, kao i pitanja pomorstva i ribarstva, istakao je danas kiparski ambasador u EU Korenlios Korneliju.
Prema njegovim riječima, ostaje da se vidi da li će Kipar biti u stanju da do kraja izvrši dokapitalizaciju banaka, a u slučaju da to ne bude moguće, postoji mogućnost da se od EU zatraži spašavanje.

Korneliju je istakao da je važno "zadržati zamah u pitanjima proširenja EU", te da se ne smije dozvoliti da ekonomska kriza zaustavi napore koji su ostvareni u približavanju Unije zemljama zapadnog Balkana, Turske i Islanda.

Među najteže izazove koji se nameću kiparskom predsjedavanju Unijom spada otvaranje pregovora o višegodišnjem budžetskom okviru za period od 2014 do 2020. godine, a Kipar će, kako je naveo, insistirati i na pitanjima integrisane pomorske politike, kao i zajedničke evropske strategije na polju ribarstva.

Govoreći o problemima koje Kipar ima sa Turskom, Korneliju je istakao da to ne bi trebalo da ima veze sa sadašnjim predsjedništvom.

Turska, koja vodi pregovore o punopravnom članstvu u EU od 2005. godine, zaprijetila je da će za vrijeme kiparskog predsjedavanja prekinuti odnose sa Unijom.

“Ukoliko se Turska bude držala svog dijela dogovora, EU će obavljati svoj dio posla”, naglasio je kiparski predstavnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: