Svijet
2

Prioriteti kiparskog predsjedavanja Evropskom unijom

SRNA
Prioriteti Kipra, koji od 1. jula preuzima predsjedavanje EU, tokom šestomjesečnog mandata biće spasavanje bankarskog sektora, proširenje Unije, kao i pitanja pomorstva i ribarstva, istakao je danas kiparski ambasador u EU Korenlios Korneliju.

Prema njegovim riječima, ostaje da se vidi da li će Kipar biti u stanju da do kraja izvrši dokapitalizaciju banaka, a u slučaju da to ne bude moguće, postoji mogućnost da se od EU zatraži spašavanje.

Korneliju je istakao da je važno "zadržati zamah u pitanjima proširenja EU", te da se ne smije dozvoliti da ekonomska kriza zaustavi napore koji su ostvareni u približavanju Unije zemljama zapadnog Balkana, Turske i Islanda.

Među najteže izazove koji se nameću kiparskom predsjedavanju Unijom spada otvaranje pregovora o višegodišnjem budžetskom okviru za period od 2014 do 2020. godine, a Kipar će, kako je naveo, insistirati i na pitanjima integrisane pomorske politike, kao i zajedničke evropske strategije na polju ribarstva.

Govoreći o problemima koje Kipar ima sa Turskom, Korneliju je istakao da to ne bi trebalo da ima veze sa sadašnjim predsjedništvom.

Turska, koja vodi pregovore o punopravnom članstvu u EU od 2005. godine, zaprijetila je da će za vrijeme kiparskog predsjedavanja prekinuti odnose sa Unijom.

“Ukoliko se Turska bude držala svog dijela dogovora, EU će obavljati svoj dio posla”, naglasio je kiparski predstavnik.