Svijet
0

Princip jednakosti između žena i muškaraca duboko ukorijenjen u islamu

FENA
Žene širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan žena, što je pogodan trenutak da se sve žene svijeta osvrnu na svoju borbu za jednakost, pravdu, mir i razvoj.

Za mnoge to je dan da slave napredak; za druge to je samo podsjetnik na to koliko duga je borba koja i dalje stoji pred njima; a kako je za Glas Amerike izvijestila Margaret Besheer, napredak u islamskom svijetu za žene je spor, ali permanentan.

Princip jednakosti između žena i muškaraca je duboko ukorijenjen u islamu: poslanik Muhamed bio je poznat po svome ravnopravnom postupanju prema spolovima. Sva njegova djeca su bila ženska i on je štitio prava žena. On je zahtijevao da miraz bude plaćen direktno mladoj, radije nego njenom ocu ili staratelju, i on je ponudio zaštitu udovicama i siročadi.

"Kasnije kada je poslanik Muhamed umro i tolika mnoga tumačenja se pojavila, to se vratilo nazad na kontrolirano društvo. Ako hoćete da kontrolirate društvo, da kontrolirate porodicu, onda vi kontrolirate žene. Danas žene muslimanke rade na tome da obore takve barijere", kazao je Mishkat al-Moumini sa Instituta za Srednji istok.

Al-Moumini je izjavio da su ekonomsko i društveno osnaživanje žena ključ da žene napreduju u islamskom svijetu.

"Ne možete očekivati od žene da se digne za sebe ako ona nema prihoda ili ne može da priušti hranu na stolu za svoju djecu. Ima toliko mnogo udovica i razvedenih žena. One su odgovorne za cijelu porodicu - ponekad troje ili četvoro djece. Ako nema društvenoga ili ekonomskog programa da im pomogne, za njih će biti tako teško da prežive", kazao je Al-Moumini.

Obrazovanje je drugo područje gdje muslimanske žene zaostaju. Statistike Ujedinjenih nacija su pokazale da u 2005. više od 75 miliona žena na Srednjem istoku i Sjevernoj Africi nije moglo da čita ili piše. To je veći dio muslimanskog svijeta. Nepismenost je također ozbiljan problem u Afganistanu.

"Glavni problem pred ženskim studentima u Afganistanu je nepismenost koja preovladava širom zemlje", smatra Wadeer Safi, profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kabulu.

Mishkat al-Moumini je rekao da nedovoljno obrazovane djevojčice odrastu da budu nespremne majke, kojima često nedostaju snažne roditeljske sposobnosti. To ih ostavlja nepripremljenima da se nose s modernim problemima kao što su droga, zločin i vjerski ekstremizam.

"Kada učinite da žena pati, učinite, da pati cijela porodica. Zato su prava žena važna. Ne radi se o ženama. Radi se o porodicama", smatra Al-Moumini.

U muslimanskom svijetu žene napreduju različitom brzinom. U Saudijskoj Arabiji, rodnom mjestu islama, tempo moderne promjene dolazi sporo, uz odbijanje prava ženama da glasaju ili voze auto.

"Saudijske žene, zbog ograničenja i zbog ove vrste neravnopravne mogućnosti s kojom se suočavaju u ovom društvu postale su veliki borci i postigle su velike podvige", kazala je Munira Nihad, sociologinja na Univerzitetu Kralj Fahd u Rijadu.

Takva odlučnost nije ograničena na saudijske žene. Muslimanske žene počinju da postaju glas u politici. U Iraku žene igraju aktivnu ulogu u vladi, dok su prošlog juna žene u Kuvajtu prvi put glasale i kandidovale se na parlamentarnim i općinskim izborima.

"Današnjica pripada kuvajtskim ženama. Danas kuvajtske žene ostvaruju svoje snove za koje su se borile. Današnjicu smatram novim poglavljem u historiji Kuvajta", kazala je kandidatkinja na izborima Nabila al-Aanjari.

Nekoliko muslimanskih žena, među kojima i Benazir Bhutto iz Pakistana, bile su lideri svojih zemalja. Ali još dug put predstoji.