Svijet
0

Princ Philippe danas će postati novi belgijski kralj

FENA
Princ Philippe (Foto: AFP)
Princ Philippe (Foto: AFP)
Belgija će danas dobiti novog kralja kada sadašnji monarh Albert II abdicira poslije 20 godina i preda tron sinu Philippeu.

Albert (79) će se prvo odreći svojih prava uglavnom ceremonijalnog vladara kraljevstva, u prisustvu premijera Elija Di Rupa koji ima političku vlast u parlamentarnoj demokratiji staroj 183 godine.

Poslije jutarnje ceremonije u kraljevskoj palati, Philippe (53) će položiti kraljevsku zakletvu pred poslanicima u zgradi parlamenta koja se nalazi s druge strane Kraljevskog parka u centru grada.

Nakon toga kralj Philippe i nova kraljica Matilda pozdravit će okupljene građane s balkona palate, a potom će uslijediti vatromet i niz svečanosti kojima će biti obilježen ovaj događaj.

Albert je objavio plan o abdikaciji prije nešto manje od tri nedelje, tako da nije bilo mnogo vremena da se upriliči veliki međunarodni događaj i na krunisanju se ne očekuju kraljevske porodice iz drugih zemalja.

Budući da će se abdikacija i uvođenje u tron novog vladara održavaju istog dana kada i proslave povodom belgijskog nacionalnog praznika, Dana nezavisnosti, planirana je i vojna parada.

Philippeu narednih mjeseci predstoji težak zadatak. Podijeljenu naciju u junu 2014. čekaju izbori u jeku sve intenzivnijih zahtjeva za veću autonomiju šest miliona Flamanaca koji govore holandski i 4,5 miliona Belgijanaca koji govore fancuski. Zato bi uloga monarhije mogla biti još više umanjena.

Poslije prethodnih izbora 2010., vlada je formirana tek poslije 541 dana zbog prepiranja oko toga koliko još vlasti treba da bude oduzeto centralnim vlastima u korist posebnih jezičkih grupa.

Za razliku od njegovih pet prethodnika, Albert je pokušao da izbegne politiku koliko god je to bilo moguće, a očekuje se da će i Philippe tako postupati, navodi AP.

Philippe se protekle dvije decenije pripremao da predvodi vanjskotrgovinske delegacije. On i Matilda imaju četvoro djece.

Albert II je prvi belgijski vladar koji će svojevoljno napustiti prijestolje. On je početkom jula objavio da će, iz zdravstvenih razloga, abdicirati u korist sina.