Doživio nesreću u lavini
0

Princ Johan Friso možda nikada neće doći svijesti

FENA
Johan Friso
Johan Friso
Princ Johan Friso od Orange-Nassaua i Amsberga, drugi sin holandske kraljice Beatrix, koji je doživio nesreću u lavini u Austriji, možda više nikada neće doći svijesti, saopćio je u petak jedan ljekar iz univerzitetske bolnice u Innsbrucku.

"Ne možemo danas sa izvjesnošću reći da li će princ Friso jednog dana doći svijesti", izjavio je Wolfgang Koller, zvaničnik na traumatološkom odjeljenju bolnice na konferenciji za štampu.

"Šta god da se dogodi, za neurološko obnavljanje će trebati mjeseci, a možda i godine", dodao je on.

Johan Friso je prije sedam dana helikopterom prebačen u bolnicu, nakon što ga je zahvatila lavina. Reanimiran je 50 minuta, nakon što je bio 20 minuta pod snijegom, precizirao je Koller.

"Pedeset minuta reanimacije je vlo dugo, moglo bi se reći predugo", izjavio je liječnik.

Nakon jednog pregleda u četvrtak "postalo je jasno da je manjak kisika izazvao velika oštećenja u pacijentovom mozgu", kazao je on.

Princ Johan Friso je drugi sin kraljice Beatrix i brat princa prestolonasljednika Willema-Alexandera. On se 2004. godine vjenčao s Mabel Wisse Smit. Otac je dviju kćerki, šestogodišnje Luane i petogodišnje Zarie i s porodicom živi u Londonu. Holandska vlada nije dala dozvolu za njegovo vjenčanje pa zvanično više nije član holandske kraljevske kuće.