Svijet
0

Princ Harry napušta vojsku, Kraljevska porodica više nema profesionalnih vojnika

Klix.ba
Princ Harry
Princ Harry
Britanski princ Harry odlučio je napustiti vojsku krajem ljeta ove godine, te se posvetiti dobrotvornom radu u okviru kojeg će pomagati povrijeđnim vojnicima.

Očekuje se da će kapetan Blues i Royalsa provesti dosta vremena u Australiji, Novom Zelandu i Africi gdje se povezao s dobrotvornim organizacijama.

"Iako će vojska biti veliki dio njegovog života, shvatio je kako treba donijeti značajne odluke o svojoj karijeri i princ vjeruje da može mnogo učiniti radeći u udruženjima koji pomažu ranjenom osoblju i civilima", rekao je njegov kolega.

Svi su kazali kako je bilo očigledno da Harry pokušava pronaći cilju svom životu nakon što se vratio sa misije u Afganistanu. Iz palače su odbili komentirati sve navode.

Harry će napustiti vojsku krajem ljeta, a do tada će provesti nekoliko sedmica s vojskom u Australiji, te će predstavljati Veliku Britaniju sa svojim ocem, princom Charlesom, na 100. godišnjici Anzac dana u Galipoliji.

Kada Harry napusti vojsku, Kraljevska porodica više neće imati odraslog člana aktivnog u vojsci. Dva puta je bio u Afganistanu otkako je diplomirao u maju 2005. godine. Prvi put je otišao 2007. godine kao zračni kontrolor, ali je bio prisiljen da se vrati ranije jer je američki portal objavio detalje akcije. Potom je trenirao s vazdušnim snagama armije i počeo je upravljati helikopterom za napade. I Afganistan se vratio 2012. godine.

Prošle godine Harry je organizirao Invictus igre, događaj u stilu paraolimpijade namijenjene ranjenim vojnicima. U njima je učestvovalo 400 takmičara iz 13 zemalja.