Prekinuo saradnju s časopisom
42

Princ El-Valid ben Talal optužio Forbes da je potcijenio njegovo bogatstvo

FENA
El-Valid ben Talal (Foto: AFP)
El-Valid ben Talal (Foto: AFP)
Saudijski milijarder princ El-Valid ben Talal odlučio je da prekine saradnju s američkim časopisom Forbes optuživši ga da je potcijenio njegovo bogatstvo, navodi se u saopćenju koji je u utorak objavila njegova kompanija Kingdom Holding.

Forbes je u ponedjeljak objavio klasifikacijsku listu za 2013. godinu i procijenio bogatstvo princa El-Valida na 20 milijardi dolara i da je on po bogatstvu na 26. mjestu.

U saopćenju se navodi da su nakon šest godina saradnje Forbesove ekipe za procjenu odbile da obračunaju bogatstvo princa El-Valida na osnovu njegove imovine upisane na saudijskoj berzi.

Kingdom Holding se brine što su ekipe uzele u razmatranje glasine o "manipuliranju" podacima na ovoj berzi i da je to "nacionalni sport" u Saudijskoj Arabiji jer su kockarnice zabranjene u kraljevstvu.

"Nakon što smo konstatirali da Forbes nema najmjeru da poboljša metodu procjene našeg Holdinga, odlučili smo da prekinemo saradnju s ovim časopisom", precizira se u saopćenju.

U saopćenju se navodi da će Holding i dalje imati povjerenja u Bloomberg Billioneres koji je procijenio bogatstvo princa El-Valida, rođaka kralja Abdulaha, na 28 milijardi dolara.

Kingdom Holding, koji u visini od 95 posto kontrolira princ Valid, veliki je svjetski investitor. Posjeduje lanac luksuznih hotela, među kojim je pariska palača Georges V. Ima dionice u Citigroup, News Corp, Apple i Walt Disney Corp.