Svijet
0

Princ Charles: Živimo na pozajmljenom vremenu

FENA
Princ Charles pokrenuo je svoju "zelenu revoluciju" oštrim upozorenjem da "svi mi živimo na pozajmljenom vremenu" ukoliko ne prestanemo gutati svjetske resurse, javile su u četvrtak novine Evening Standard.

U govoru pred vodećim ličnostima, uključujući premijera Tonyja Blaira, princ je izjavio: "Trošimo resurse naše planete po takvoj stopi da, zapravo, živimo na kredit i na pozajmljenom vremenu".

"Naša su djeca i unuci ti koji će plaćati dug i dugujemo i njima i samima sebi da učinimo nešto prije nego što bude prekasno", izjavio je princ Charles.

Princ je pokrenuo svoj projekt "Troškovi Zemlje - odgovornost za odtrživost" na forumu u palati St. Jamesa kojem su prisustvovali političari te vjerski i poslovni lideri.

Među njima su bili nabiskup Canterburyja dr. Rowan Williams, izvršni direkrtor BP-a Lord Browne i bivši američki potpredsjednik Al Gore, vodeći aktivista za zaštitu okoliša čiji film "Neuvjerljiva istina" upozorava svijet da mora djelovati odmah kako bi se spasio.

Bivši demokratski američki predsjednički kandidat pohvalio je Charlesovu zelenu inicijativu u video poruci upućenoj forumu. Kazao je da je to 'jedna od najvažnijih inicijativa' i naglasio je: "Potrebno je da nastavimo s naporima na rješavanju klimatske krize".

Nasljednik na tron odlučan je da smnji emisiju ugljendioksida u svijetu. On ohrabruje svoje osoblje da putuje prijestonicom biciklom umjesto da koristi automobile ili autobuse.