Spektakl u čast britanske kraljice
3

FOTO / Princ Charles: Mamice, zbog tebe smo ponosni što smo Britanci

Klix.ba
Britanska kraljica Elizabeta dugo neće zaboraviti proslavu svog dijamantnog jubileja na tronu. Pobrinule su se za to i brojne svjetske zvijezde, koje su sinoć prisustvovale spektakularnoj proslavi na otvorenom.
Spektakularni vatrometa (Foto: AFP)
Spektakularni vatrometa (Foto: AFP)
Rijeka ljudi se slijevala ulicom prema Buckinghamskoj palači, ispred koje je bila postavljena fascinantna bina. Koncert je otvorila britanska muzička zvijezda Robbie Williams pjesmom "Let me entertain you", a zatim su nastupili neki od najpoznatijih muzičara današnjice: Kylie Minogue, Grace Jones, Elton John, Paul McCartney, Cheryl Cole, Gary Barlow, Annie Lennox, Sir Tom Jones, Stevie Wonder i brojni drugi.
Kraljica je pozdravila publiku (Foto: AFP)
Kraljica je pozdravila publiku (Foto: AFP)
Princ Charles je na kraju održao emocionalan i pohvalan govor na račun svoje majke. Njegovu uvodnu riječ "mamice", okupljena gomila je pozdravila aplauzom. Britanski prestolonasljednik je izrazio žaljenje što njegov otac, vojvoda od Edinburgha, nije mogao prisustvovati svečanosti s obzirom na to da je u bolnici.
Foto: AFP
Foto: AFP
Obračajući se majci kazao je: "Imao sam tri godine kada je moj djed George VI iznenada umro, a tvoj i život moga oca se nepovratno izmijenili. Ovo je prilika da vam se mi kao nacija zahvalimo što ste uvijek bili uz nas, što ste nas inspirirali nesebičnom odanošću i što nas činite ponosnim što smo Britanci".
Nastup Kylie Minogue (Foto: AFP)
Nastup Kylie Minogue (Foto: AFP)
Pri kraju govora pozvao je publiku da tri puta pozdravi kraljicu Elizabetu, a zatim joj je poljubio ruku. Koncertu su prisustvovali i ostali članovi kraljevske porodice, a posebno dobro su se zabavljali prinčevi William i Harry, kao i Williamova supruga Kate Middleton.