"Nepromišljena igra ruleta"
0

Princ Charles kritizirao klimatske skeptike

FENA
Charles  (Foto: AP)
Charles (Foto: AP)
Britanski prestolonasljednik princ Charles kritizirao je klimatske skeptike, optužujući ih da igraju "nepromišljenu igru ruleta" sa budućnošću planete Zemlje.

Princ Charles je na Samitu o prosperitetu niske emisije ugljen-dioksida u Briselu istakao da skeptici, koji ne vjeruju u globalno zagrijavanje uzrokovano ljudskom djelatnošću, djeluju "korozivno" po javno mnijenje, prenijela je agencija AP.

"Njihova sugestija da su stotine naučnika širom svijeta pristrasni navodi na zaključak da su mnogi od nas u tajnoj zavjeri da potkopaju i namjerno unište čitav tržišno-orijentirani kapitalistički sistem", izjavio je princ od Velsa.

Mnogi skeptici, kojih ima najviše u Sjedinjenim Američkim Državama, odbacuju naučne dokaze o tome da je zagrijavanje planete uzrokovano ljudskom aktivnošću, uz tvrdnju da velika većina naučnika nije u pravu ili da su posljedice zagrijavanja preuveličane.

"Kako će se ti ljudi suočiti sa svojim unucima i priznati im da su iznevjerili njihovu budućnost?", pitao se princ Charles , koji je već duže vrijeme aktivan na polju promoviranja ekoloških tema.