Svijet
0

Primjedbe na vještačenje iz Visbadena

FENA
Na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića danas su branioci optuženih iznijeli primjedbe na balističko vještačenje ubistva premijera koje je obavio Institut za kriminološka istraživanja iz Visbadena, smatrajući da "izvještaj ne daje odgovore na sporna pitanja".

Branioci optuženih iznijeli su na glavnom pretresu primjedbe i svoje zaključke o jučerašnjem saslušanju njemačkog balističara Bernda Salzingera iz Instituta u Visbadenu, koji je obavio dopunsko balističko vještačenje ubistva Đinđića.

Advokat Slobodan Milivojević, branilac Milorada Ulemeka Legije, smatra da vještačenje Instituta ne predstavlja vještačenje u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku Srbije, već je to "stručno mišljenje", pa zbog toga ne predstavlja dokaz za srpski sud.

Milivojević je rekao da se njemački nalaz zasniva na "jednoj čauri i mišljenju naših vještaka Dušana Dunjića i Milana Kunjadića", kao i da je trebalo Institutu dostaviti i druge dokaze kojima se raspolaže, kao što su odjeća premijera i hidraulik s ulaznih vrata zgrade Vlade. Advokat Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića, smatra da njemački vještaci kao "fiksno mjesto" uzimaju trag broj 6, odnosno mjesto gde je navodno stajao Milan Veruović (Đinđićev tjelohranitelj koji je teško ranjen), mada Veruović nikada nije pokazao mjesto gdje je bio kada je Đinđić ubijen, a on ranjen.

Vukasović zamjera što Institutu nisu poslate slike iz Birčaninove ulice 6-8, ni izmjerena razdaljina od tog mjesta do ulaza u zgradu Vlade Srbije.

Advokati Milorad Rašić i Želimir Čabrilo, branioci braće Aleksandra i Miloša Simovića, koji su u bjekstvu, smatraju da su njemački veštaci bili "limitirani dokazima", da im nije dostavljena Đinđićeva garderoba, ni rendgenski snimci Veruovićeve povrede, pa stoga "nije pojašnjena nijedna sumnja koju smo imali".

Advokat Krsto Bobot, branilac Saše Pejakovića, smatra da je Salzinger "doveo u pitanje tvrdnju našeg vještaka Dunjića da je Đinđićevo tijelo, kada je pogođen, zarotiralo".

Bobot je podsjetio da je njemački vještak tvrdio da "energija koja je pogodila Đinđića kao udar litarske flaše, što je nedovoljno za rotaciju tijela", javio je Tanjug.

Ulemek je rekao da su Institutu poslati parametri koji potvrđuju nalaze Dunjića i Kunjadića, ali ne i iskazi svjedoka, koji su dali drugačije mišljenje od njihovog.

Kako je rekao Ulemek, i poslije saslušanja Salzingera nisu dobijeni odgovori da li su Đinđić i Veruović pogođeni iz ulice Admirala Geprata, da li su pogođeni puškom "hekler koh" i da li su pronađeni parčići zrna ispaljeni iz te puške?

Ulemek je rekao da na ova pitanja postoje "samo vjerovatnoće" i da njemački nalaz ne može da se uzme "zdravo za gotovo".

Jovanović smatra da se njemački nalaz zasniva na pogrešnim parametrima i da se njemački institut i Dunjić i Kunjadić uzajamno pozivaju u svojim nalazima jedni na druge.

Zbog promena predsedavajućeg Sudskog veća u seprembru ove godine, suđenje je formalno počelo ispočetka, pa se već izvedeni dokazi ponovo ne izvode, već se čitaju zapisnici o tome.