Bez detalja
0

Primjećeno prebacivanje raketa u Pjongjangu

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Južnokorejski i američki obavještajci nedavno su primijetili prebacivanje nekoliko sjevernokorejskih raketa iz skladišta u Pjongjangu, javili su danas južnokorejski mediji.

Južnokorejski mediji pozivaju se na neimenovani izvor iz obavještajnih krugova koji je izjavio da su južnokorejski i američki obavještajci primjetili prebacivanje projektila iz sjevernokorejskog postrojenja za raketna istraživanja i razvoj u Sanum-dongu u sjevernom dijeliu Pjongjanga.

U izvještaju nije precizirano kada ili gdje su rakete prebačene.

Prema podacima u izvještaju, postoji mogućnost da su prebačeni projektili srednjeg dometa "Hvasong-12" ili interkontilentalne rakete "Hvasong-14". Poznato je da se u postrojenju Sanum-Dong proizvodene interkontinentalne balističke rakete.

Izvor iz južnokorejskog Ministarstva odbrane nije mogao da potvrdi detalje izvještaja ili da li su primjećene neuobičajene aktivnosti u pomenutoj oblasti.

Neimenovani južnokorejski zvaničnik izrazio je zabrinutost da bi Sjeverna Koreja mogla da izvrši nova provokativna raketna ispaljenja pošto se bliži obilježavanje osnivanja Komunističke partije 10. oktobra ili povodom održavanja Kongresa Komunističke partije Kine 18. oktobra.