Svijet
0

Primirje na jugu Sirije se poštuje uz sporadične incidente

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Na linijama fronta u tri pokrajine u južnoj Siriji uglavnom je mirno u ponedjeljak, skoro 24 sata nakon primirja dogovorenog uz međunarodno posredovanje za regiju, uprkos povremenim kršenjima, saopćila je posmatračka grupa.

Sjedinjene Države, Rusija i Jordan suglasile su se prošle sedmice oko prekida vatre u sirijskim pokrajinama Daraa, Quneitra i Sweida koji je stupio na snagu u nedjelju u podne po lokalnom vremenu. Prekid vatre rezultat je dvosatnog i uopće prvog sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina na rubu samita G20 u petak u Hamburgu. Moskva je ključna saveznica Asada, dok Washington podupire umjerenu opoziciju koja ga želi svrgnuti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, posmatračka grupa sa sjedištem u Britaniji, saopćila je kako izgleda da se primirje uglavnom poštuje, ali je izvijestila o sporadičnim incidentima, uglavnom u Daraai.

Opservatorija navodi da su dvije granate koje su ispalile režimske snage pale na grad Saida u istočnom dijelu Daraae tokom noći i da su pobunjenici i vladine snage razmijenili vatru u selu Al-Naeema u istoj pokrajini.

Još dvije granate režimskih snaga ispaljene su na oblast Al-Balad u pokrajini Daraa i povremene borbe izbile su u pokrajinskoj prijestonici Daraai tokom noćio ali su brzo prestale, dodala je Opservatorija.

Iz pokrajine Quneitra također je javljeno o sporadičnim razmjenama vatre, iako nije bilo žrtava u incidentima, saopćila je posmatračka grupa.

"Bilo je manjih kršenja, ali ona nisu ugrozila primirje", izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

"Ukupno gledajući, bilo je mirno u te tri pokrajine", kazao je.

Sirijska vlada već je proglasila vlastito jednostrano primirje u toj regiji prošle sedmice, ali su se borbe nastavile.

Nedjeljno primirje stupilo je na snagu neposredno uoči novog kruga mirovnih pregovora u Ženevi, koji su počeli danas.

Više od 320.000 ljudi ubijeno je u Siriji otkako je sukob izbio u martu 2011. antivladinim protestima, prenosi AFP.