{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prikazivanje uhapšenih vojnika na televiziji "neprihvatljivo"

F
29.3.2007. u 10:17
0
0
Prikazivanje uhapšenih vojnika na televiziji "neprihvatljivo"
0
Prikazivanje uhapšenih vojnika na televiziji "neprihvatljivo"
Foto: AP
Prikazivanje uhapšenih britanskih vojnika na iranskoj državnoj televiziji "potpuno je neprihvatljivo", saopćio je Foreign Office u Londonu.
Šefica Foreign Officea Margaret Beckett je, saopćeno je, zabrinuta da su uhapšeni britanski vojnici izloženi prijetnjama i pritiscima u iranskom zatočeništvu.

Iranska televizija je, kako je u srijedu objavljeno u Londonu, prikazala snimak uhapšenih mornara i izdvojila jedinu ženu
među njima, Fej Terni, pripadnicu Kraljevske mornarice, koja je, prema snimku, "priznala da su Britanci uhapšeni u iranskim teritorijalnim vodama".
"Uhapšena sam u petak, 23. marta. Naravno, ušli smo u njihove teritorijalne vode . Vrlo su prijazni i ljubazni. Objasnili su nam zašto smo uhapšeni. Nije bilo nikakve agresije, niko nije povrijeđen", rekla je ona
Zvanični London je odlučan u svojoj tvrdnji da je 15 mornara i marinaca uhapšeno u prošli petak na iračkoj teritoriji u morskom kanalu Shatt al-Arab, na iransko-iračkoj granici.

Kraljevska mornarica je objavila i podatke satelitskog pozicionog sistema koji pokazuju da su britanski vojnici bili tri kilometra unutar iračke teritorije.

Iranska ambasada u Londonu je također dostavila Foreign Officeu iransku dokumentaciju da su Britanci bili pola kilometra u iranskoj teritoriji.

Iranski ministar vanjskih poslova Manoucehr Mottaki je izjavio televiziji BBC da se nada da će incident biti riješen "prema pravilima i zakonu". On je također obećao da će jedina žena među vojnicima biti uskoro oslobođena.

Mottaki je, međutim, također upozorio da će kriza u cjelini moći da se razriješi tek kada London prizna da su mornari bili u iranskim vodama, makar i greškom.

Poslije višednevnih pokušaja da putem takozvane tihe diplomatije izdjejstvuje puštanje britanskih mornara na slobodu, premijer Blair je u Parlamentu iznio ocjenu da je došlo vrijeme da se pojača diplomatski i međunarodni pritisak na iransku vladu, kako bi uvidjela da je potpuno izolirana, a ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett je najavila ograničavanje diplomatskih i zamrzavanje poslovnih veza s Teheranom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: