{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prikazani dokumenti koji potvrđuju da je Lenjin bio Jevrej

F
28.5.2011. u 13:42
0
9
Prikazani dokumenti koji potvrđuju da je Lenjin bio Jevrej
0
Prikazani dokumenti koji potvrđuju da je Lenjin bio Jevrej
Foto: AP
Na izložbi posvećenoj ruskom revolucionaru Vladimiru Iljiču Lenjinu, koja je otvorena u Nacionalnom historijskom muzeju u Moskvi, posjetioci će prvi put moći da vide dokumente koja potvrđuju da je bio jevrejskog porijekla.
Biti Jevrej ili imati jevrejsko porijeklo u zemlji u kojoj je tako dugo bio prisutan antisemitizam bilo je sramota, pogotovo ako je to bio osnivač Sovjetskog saveza, koga i dan danas poštuje veliki broj starijih Rusa, prenpsi agencija AP.

Među brojnim eksponatima nalazi se pismo koje je Lenjinova starija sestra Ana Uljanova 1932. godine poslala Josifu Staljinu u kome piše da im je djeda po majčinoj liniji bio Jevrej iz Ukrajine koji je prešao u hrišćanstvo da bi izbjegao ''Blijeda naselja'' i kako bi mogao da se školuje.

"Djed je, prema podacima iz krštenice, rođen u siromašnoj jevrejskoj porodici u Žitomiru, gradiću na zapadu Ukrajine", piše Uljanova i dodaje da je prava šteta što Lenjin nije znao da je Jevrejin, s obzirom da je imao lepo mišljenje o njima.

Za vrijeme carske Rusije većini Jevreja omogućen je stalan boravak samo u određenim oblastima koje su bile na teritoriji današnje Litvanije, Bjelorusije, Poljske, Moldavije, Ukrajine i u zapadnoj Rusiji. Te oblasti su bile poznate kao "Blijeda naselja".

Vladimir Iljič Uljanov, kako je bilo Lenjinovo pravo ime, rođen je aprila 1870. godine u uglednoj porodici. Otac je bio upravnik školskog odbora u ruskom gradu Simbirsku, kasnije Uljanovsku, a majka kćerka ljekara.

Lenjin mu je bio publicistički i revolucionarni pseudonim, koji je dao sebi po sibirskoj rijeci Leni u znak sjećanja na tamošnji progrom odnosno masovno nasilje nad radnicima u vrijeme carske Rusije.

S progonom Jevreja se prestalo u doba Lenjina, ali je to kratko trajalo jer je već početkom 30-tih godina prošlog stoljeća Staljin, Lenjinov nasljednik, sve Sovjetske Jevreje protjerao na granicu s Kinom.

Uljanova je pisala Staljinu i zamolila ga da javnosti objavi Lenjinovo jevrejsko porijeklo, smatrajući da će tako zaustaviti antisemistički pokret koji je bio sve jači.

"Staljin je, međutim, jednostavno ignorisao njenu molbu i naredio joj da šuti i nikako ne otkriva da je Lenjin Jevrej. Kasnije je Olga Uljanova, Lenjinova bratanica, u zvaničnoj biografiji napisala da porodica ima samo ruske, njemačke i švedske korijene", rekla je kustos izložbe Tatjana Koloskova.

Kolovska je objasnila da su historičari pismo Ane Uljanove pronašli 90-tih godina prošlog stoljeća, ali je njegova autentičnost bila dugo vremena osporavana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: