Svijet
0

Prijetnje smrću Lajčaku i Tadiću

Sarajevo-x.com
Na adresu sjedišta frankfurtskih Vesti u Njemačkoj jučer je stiglo pismo u kojem se prijeti smrću predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i više državnih zvaničnika Srbije, kao i napadima na visokog predstavnika u BiH Miroslavu Lajčaku i redakciji Vesti.

"Nemaš prava da nazivaš nikoga huliganima. Zato ćemo čekati mi vas pred zgradom i aktivirati auto bombu, a izdajnike Tadića, Vukčevića, Đelića, Dačića, Bubala i Šutanovića skidaćemo kad to bude najsigurnije", poručuje se u pismu naslovljenom na glavnog i odgovornog urednika Vesti Ratka Dimitrovića, a poslano je iz Njemačke.

Autor pisma koji se na koverti potpisao kao "Pravedni Srbin", Čujić Kninska Krajina - Beč, naglasio je da "u Srbiju nikada neće ući Evropska unija, niti će Srbija u nju".

Uz pismu autor zahtijeva objavljivanje teksta, uz prijetnju da će izvršiti napad na Vesti, odnosno urednika.

"Nismo mi daleko. Do tada ćemo napadati sve ambasade, na listi je i Miroslav Lajčak, kao što ćemo napadati i Kosovo i osloboditi ga, to će biti Vijetnam broj 2", ističe se u pismu u kojem se Vestima daje rok od tri dana da objave tekst, poslije čega će krenuti, kako se poručuje, diverzije po Evropi.

Iz Austrijske policije saopćeno je da još istražuju prošlo pismo naslovljeno na dopisništvo u Beču, koje je proslijeđeno policiji i ambasadi Srbije.

Organizacija "Pravedni Srbi" policiji u Beču nije poznata niti se do sada bilo gdje pojavljivala.