Svijet
0

Prijetnje Njemačkoj zbog Afganistana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Teroristička mreža Al-Qaide zaprijetila je akcijama u Njemačkoj nakon parlamentarnih izbora 27. septembra, ako one ne potaknu povlačenje njemačkih jedinica iz Afganistana, objavila su u petak dva centra nadzora islamističkih internetskih stranica.

U videosnimci koja je u petak stavljena on line, muškarac koji se predstavio kao Abu Tala rekao je da će se Nijemci "bolno probuditi" nakon izbora pobijedi li dosadašnja vlada, prenio je jedan od tih centara, Intelcenter. Muškarac na snimci poziva braću da se 'tokom dvije sedmice nakon izbora ne upleću u stvari koje nisu bitno važne'.

  • Vrijeme je da Njemačka shvati da Afganistan nije 17. njemačka država te da nije mjesto gdje se mogu organizirati Dani piva tokom cijele godine, rekao je.

On je također tražio od mladih muslimana u Njemačkoj da prepuste Al-Qaidi da izvede prve akcije ako u Njemačkoj počne džihad. Obećao je da će grad Kiel ostati siguran.

Po anketama je u petak, devet dana prije izbora, vodila njemačka kancelarka Angela Merkel, ispred stranke koju vodi ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, prenosi Hina.

U Afganistanu se nalazi 4200 njemačkih vojnika.