Nepoznat izvor
1

Prijetnje napadom na Washington u srijedu zbog ubistva Soleimanija

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više kontrolora letenja u New Yorku čulo je u ponedjeljak zastrašujuću prijetnju u snimku koji je pušten putem zrakoplovnih frekvencija "Letimo avionom na Capitol u srijedu. Soleimani će biti osvećen."

Prijetnja se odnosi na Qassema Soleimanija, iranskog generala koji je prošle godine ubijen u američkom napadu dronom, a koji je naredio predsjednik Donald Trump. Napravljen je na prvu godišnjicu Soleimanijeve smrti, za koju su se iranski zvaničnici zavjetovali na osvetu.

Nejasno je ko je poslao prijetnju. Iako vlada ne vjeruje da je upozorenje na napad vjerodostojno, istražuje se kao kršenje zrakoplovnih frekvencija, piše CBS News.

Izvori su za rekli da su Pentagon i druge agencije u utorak informirani o digitaliziranom snimanju glasa. Izvori su rekli da vjeruju da je prijetnja osmišljena tako da sugerira udaranje na Washington istog dana kada će Kongres prebrojati rezultate Izbornog kolegija.

Stručnjaci su rekli da je upad zabrinjavajući jer bi mogao utjecati na upute pilota o tome kako i gdje avioni lete.

Izvori su poručili da je kontrolorima letenja u utorak poslana poruka u kojoj ih podsjeća da svaku opasnost ili avion koji odstupa od putanje leta treba odmah prijaviti.

FBI nije komentirao ove navode, ali je rekao da ozbiljno shvaća "sve prijetnje nasiljem po javnu sigurnost". Savezna uprava za zrakoplovstvo saopćila je da je u kontaktu s policijom.