Nicolas Sarkozy
0

"Prijetnja od raketa dolazi iz Irana"

FENA
Nicolas Sarkozy  (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je u subotu u Lisabonu da prijetnja od raketa koja visi nad Evropom dolazi iz Irana, iako to NATO nije eksplicitno naveo kad se u petak odlučivalo o razmatranju postavljanja proturaketnog štita.

"Nijedno ime se ne može naći u NATO-ovim javnim dokumentima, ali mi mačku nazivamo mačkom, a prijetnja od raketa danas se zove Iran", izjavio je Sarkozy drugog dana samita Atlantskog saveza.

Lideri 28 država članica odlučili su u petak da razmotre stvaranje proturaketnog sistema koji bi štitio teritorij i stanovništvo Evrope, ne precizirajući porijeklo potencijalne prijetnje.

Francuska i druge savezničke zemlje žele da Teheran, koji je osim za svoj raketni program optužen i za pokušaj da dođe do atomskog oružja, bude naveden po imenu u novom "strateškom konceptu" koji je u petak usvojio NATO, kao i u završnoj deklaraciji samita u subotu.

Turska, koja se brine za održavanje dobrog susjedstva s Iranom, uspješno se tome usprotivila, izjavili su neki diplomati.