{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijetnja od novih obrušavanja u kanjonu Tare

F
29.11.2006. u 12:51
0
0
Prijetnja od novih obrušavanja u kanjonu Tare
0
Prijetnja od novih obrušavanja u kanjonu Tare
Profesor Građevinskog fakulteta u Podgorici dr. Staniša Ivanović rekao je u srijedu da u kanjonu Tare može doći do novih obrušavanja.
Na lokaciji Crna poda u kanjonu Tare, gdje je nedavno došlo do obrušavanja cijelog brda, postoje geološki preduslovi koji su doveli do formiranja odrona, ukazao je Ivanović u izjavi listu "Republika".

"U dubljim dijelovima se nalazi krečnjačka stijena, dok je u gornjem dijelu heterogeni nanos koji je izgrađen od glacijalnih sedimenata, zatim drobinski materijal koji je nastao lomljenjem i terasni sedimenti od pijeska i šljunka, koje je Tara ostavila kada je bila na višim kotama", rekao je on.

Prema Ivanovićevim riječima, ovaj materijal je podložan klizanju, pa mu je dovoljan i "mali faktor provokacije" da bi došlo do klizišta.

On smatra da je neposredan povod za aktiviranje klizišta ipak novijeg datuma i ukazuje na mali odron, maja prošle godine, kada se kamena gromada obrušila s lijeve strane i pregradila dio desne obale Tare, što je djelimično skrenulo maticu i podrilo lijevu obalu.

"Upravo to podrivanje i gubljenje oslonca dovelo je do odrona", tvrdi prof. Ivanović. "Klizna masa, koja se sada nalazi u Tari, po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima nije takvog sastava da je rijeka ne može odnijeti, a to će značiti nove odrone, upozorava on.

Kao potvrdu te tvrdnje Ivanović navodi činjenicu da je vertikalni odron s lijeve strane udaljen svega tridesetak metra i da će uticaj atmosferskih padavina omogućiti i bez nastalog podrivanja da se i u gornjem dijelu stvore klizišta.

On je kazao da se sanacija mora hitno uraditi, odnosno da još prije inženjersko-geoloških i geomehaničkih ispitivanja i izrade glavnog projekta treba pristupiti interventnim mjerama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: