Poljska
0

Prijetnja "kosovskim scenarijem"

FENA
Pokret za autonomiju Šlezije uputio je peticiju poljskom premijeru Donaldu Tusku u kojoj je zatražio da dozvoli svim regionalnim zajednicama da dobiju status autonomije.

Ukoliko premijer Tusk ne pristane na to, članovi pokreta navode da su spremni da pokrenu pitanje otcjepljenja, prenijela je TV stanica Rusia today na svojoj internet stranici.

Pokret koji je osnovan 1991. sa sjedištem u poljskom dijelu Gornje Šlezije, zvanično je dao podršku autonomiji Šlezije. Sličnu peticiju ovaj pokret uputio je i donjem domu poljskog parlamenta koji je zajedno s gornjim domom usvojio akt o nacionalnim i etničkim manjinama i regionalnom jeziku u zemlji.

Stanovnici Šlezije i njihov jezik nisu pomenuti među nacionalnostima i etničkim manjinama. Prema popisu iz 2002. više od 170.000 Poljaka izjasnilo se da su po nacionalnosti iz Šlezije.

Jedna trećina njih govori šleskim jezikom, koji je također uvršten na listu jezika Američke kongresne biblioteke. Stanovnici Šlezije žalili su se Sudu za ljudska prava u Strazburu pošto je oblasni poljski sud u Katovicama presudio da ta nacija ne postoji i nije dozvolio registraciju njihove Unije.

Prema ekspertima, namjerna odluka da budu ignorisani interesi Šlezijaca mogla bi izazvati "kosovski scenario".

Šlezija je istorijski region centralne Evrope lociran na teritoriji današnje Poljske, Češke i Njemačke. Naseljavaju ga Poljaci, Njemci, Česi i Šlezijci, Sloveni. Popis iz 2002. pokazuje da Šlezijci čine najveću manjinu u Poljskoj, dok su Njemci na drugom mjestu, podsjeća u subotu Tanjug.

Obje grupe su locirane mahom u Gornoj Šleziji. Češki dio Šlezije naseljavaju Česi, Moravci i Poljaci. U periodu od 1920.- 1939., Šlezija je imala svoj Sejm - vladajuće tijelo koje je kontrolisalo budžet. Ono je birano na demokratskim izborima i imalo je određen uticaj na korištenje poreza koji su ubirani u regiji.