Velika Britanija
0

Prijete najveći štrajkovi od dolaska laburista na vlast

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Štrajk radnika British Airwaysa i slična najavljena akcija radnika britanske željeznice tokom uskršnjeg praznika danas pune stranice britanske štampe.

Daily Telegraph na naslovnoj strani piše da je Britanija suočena s najvećim štrajkovima od dolaska laburista na vlast, što predstavlja pravi košmar za premijera Gordona Browna uoči izbora, ali i za milione građana koji planiraju da putuju narednih sedmica.

Osoblje BA je danas počelo prvi najavljeni trodnevni štrajk, a radnici zaduženi za održavanje željeznice glasali su u korist štrajka za uskršnji vikend; i sindikat javnih i komercijalnih usloga najavio je štrajk 200 000 zaposlenih u srijedu, na dan objavljivanja budžeta.

Ovi štrajkovi veoma brinu vladu, koja strahuje da će birači 6. maja kazniti laburiste zbog uskršnjeg haosa. Premijer Brown je apelovao na sindikat da obustavi štrajk, usred rastućeg gnjeva vodećih laburista u vezi s političkim posljedicama ovog slučaja, piše Independent.

Konzervativci istovremeno koriste ovu priliku da zadobiju političku prednost, neumorno skrećući pažnju na činjenicu da je sindikat Unite, koji stoji iza štrajka BA, dao Laburističkoj stranci više od 11 miliona funti od 2007., što Guardian vidi kao jeftin politički oportunizam u situaciji ranije državnih, a sada privatizovanih kompanija nad kojima vlada nema skoro nikakav uticaj.