{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlog zakona o zdravstvu prešao prvu prepreku u Senatu

S
22.11.2009. u 09:20
0
0
Prijedlog zakona o zdravstvu prešao prvu prepreku u Senatu
0
Prijedlog zakona o zdravstvu prešao prvu prepreku u Senatu
Američki Senat podržao je zakon o sveobuhvatnoj reformi zdravstva sa 60 glasova demokrata čime se otvara mogućnost za debatu o najvećim promjenama zdravstvene zaštite za posljednjih nekoliko decenija.
U prvom testu u Senatu za prijedlog zakona američkog predsjednika Baraka Obame demokrate su jednoglasno podržali zahtjev da se otvori debata, dok je 39 od 40 republikanaca bilo protiv.

Debata počinje 30. novembra i trajaće tri nedjelje.

Pobjeda je izvojevana ranije kada su dva posljednja demokratska protivnika Blanš Linkoln i Meri Landrije rekle da će podržati prijedlog, ali da će u konačnoj verziji tražiti određene izmjene.

"Mislim da je važno da otvorimo debatu i poboljšamo zdravstvenu zaštitu za Amerikance, a ne samo da odbacimo stvar i odemo", rekla je Linkolnova nekoliko sati prije glasanja.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da je Obama zadovoljan glasanjem u Senatu i da očekuje jednu iscrpnu i produktivnu debatu.

Predstavnički dom američkog Kongresa je 8. novembra tijesnom većinom glasova usvojio je u zakon o sveobuhvatnoj reformi zdravstva, što su mnogi američki mediji ocijenili kao istorijsko dostignuće administracije predsjednika Obame.

Sa 220 glasova za i 215 protiv, Predstavnički dom usvojio je Zakon o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti koji treba da proširi zdravstveno osiguranje na 47 miliona građana SAD koji nisu osigurani.

Razlike između zakona u Senatu i Predstavničkom domu moraju da budu usaglašene, a konačna verzija zakona usvojena u oba doma Kongresa, prije nego što je predsjednik potpiše.

Novi zakon o reformi zdravstvene zaštite u SAD upoređuje se po važnosti sa uvođenjem sistema socijalnog osiguranja 1935. godine i programa zdravstvene zaštite za starije građane "Mediker" 1965. godine.

Zakon, za čije provođenje će biti potrebno blizu 900 milijardi dolara u narednih 10 godina, trebalo bi da riješi problem 47 miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja i, između ostalog, umanji cijenu osiguranja građanima sa srednjim i nižim prihodima kroz obaveze većih kompanija da osiguravaju zaposlene, kao i ukine praksu uskraćivanja osiguranja zbog ranije bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: