SAD
0

Prijedlog zakona o zdravstvu prešao prvu prepreku u Senatu

SRNA
Američki Senat podržao je zakon o sveobuhvatnoj reformi zdravstva sa 60 glasova demokrata čime se otvara mogućnost za debatu o najvećim promjenama zdravstvene zaštite za posljednjih nekoliko decenija.

U prvom testu u Senatu za prijedlog zakona američkog predsjednika Baraka Obame demokrate su jednoglasno podržali zahtjev da se otvori debata, dok je 39 od 40 republikanaca bilo protiv.

Debata počinje 30. novembra i trajaće tri nedjelje.

Pobjeda je izvojevana ranije kada su dva posljednja demokratska protivnika Blanš Linkoln i Meri Landrije rekle da će podržati prijedlog, ali da će u konačnoj verziji tražiti određene izmjene.

"Mislim da je važno da otvorimo debatu i poboljšamo zdravstvenu zaštitu za Amerikance, a ne samo da odbacimo stvar i odemo", rekla je Linkolnova nekoliko sati prije glasanja.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da je Obama zadovoljan glasanjem u Senatu i da očekuje jednu iscrpnu i produktivnu debatu.

Predstavnički dom američkog Kongresa je 8. novembra tijesnom većinom glasova usvojio je u zakon o sveobuhvatnoj reformi zdravstva, što su mnogi američki mediji ocijenili kao istorijsko dostignuće administracije predsjednika Obame.

Sa 220 glasova za i 215 protiv, Predstavnički dom usvojio je Zakon o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti koji treba da proširi zdravstveno osiguranje na 47 miliona građana SAD koji nisu osigurani.

Razlike između zakona u Senatu i Predstavničkom domu moraju da budu usaglašene, a konačna verzija zakona usvojena u oba doma Kongresa, prije nego što je predsjednik potpiše.

Novi zakon o reformi zdravstvene zaštite u SAD upoređuje se po važnosti sa uvođenjem sistema socijalnog osiguranja 1935. godine i programa zdravstvene zaštite za starije građane "Mediker" 1965. godine.

Zakon, za čije provođenje će biti potrebno blizu 900 milijardi dolara u narednih 10 godina, trebalo bi da riješi problem 47 miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja i, između ostalog, umanji cijenu osiguranja građanima sa srednjim i nižim prihodima kroz obaveze većih kompanija da osiguravaju zaposlene, kao i ukine praksu uskraćivanja osiguranja zbog ranije bolesti.