Ko bi smio biti protiv?
35

Prijedlog bivšeg gradonačelnika: Arhangelsk bi trebao promijeniti ime u Putingrad

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ruski grad Arhangelsk bi trebao biti premimenovan u Putingrad iz nekoliko razloga, tvrdi bivši gradonačelnik Aleksandar Donoskoj.

Donoskoj je u intervjuu za lokalne novine 29ru kazao da bi preimenovanje grada Arhangelska u Putingrad ubrzalo njegov razvoj, a novac bi se adekvatno trošio iz straha da nešto ne pođe po zlu. To bi značilo da bi se grad zvao po aktuelnom ruskom predjedniku Vladimiru Putinu.

"Sa sigurnošću mogu reći da bi nam ovo donijelo snažan razvojni poticaj, jer nijedan zvaničnik ne bi smio uraditi ništa loše u gradu. Novac bi se trošio na pravi način", kazao je Donoskoj aludirajući na to da lokalne vlasti iz straha ne bi smjele praviti probleme u gradu nazvanom po predsjedniku.

Mnogi ruski gradovi nose imena po bivšim liderima i istaknutim političarima, posebno onih iz sovjetske ere. Do 1991. gdoine se Sankt Peterburg zvao Lenjingrad po revolucionarnom lideru Vladimiru Lenjinu. Njegov nasljednik Josif Staljin je također imao grad nazvan po njemu, a to je Staljingrad koji je kasnije promijenio ime u Volgograd 1961. godine.