Promijenio svijet
165

Prije tačno godinu u Kini registrovan prvi slučaj koronavirusa

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Danas se navršava godina otkako je u Kini registrovan prvi slučaj koronavirusa. Infekcija je "krenula" od 55-godišnjaka iz kineske provincije Hubei te se u posljednjih 365 dana proširila na cijeli svijet.
Nulti pacijent registrovan je u kineskoj provenciji Hubei, odakle se infekcija proširila na grad Wuhan, a zatim i van Kine na ostatak svijeta. Međutim, nova istraživanja sugerišu kako je vrlo vjerovatno da je virus cirkulisao u Italiji već u septembru 2019. godine.

Od 17. novembra 2019. godine do danas u svijetu je koronavirusom zaraženo malo više od 55 miliona ljudi, a od oboljenja koje izaziva ovaj virus (COVID-19) preminule su 1.333.042 osobe. Uspješno ih se oporavilo 38.529.601.

Najgora situacija trenutno je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje je do sada zaraženo 11,5 miliona ljudi. Slijede Indija (8,8 miliona) i Brazil (5,8 miliona), a zatim i Francuska, Rusija, Španija, Velika Britanija, Argentina, Italija, Kolumbija i Meksiko sa oko milion slučajeva infekcije.

Sve druge države imaju manje od milion slučajeva koronavirusa. Važno je naglasiti da su se mnoge evropske države okrenule preventivnim mjerama kako bi što više suzbile širenje infekcije - neki uvode lockdown, neki samo policijski sat, a u velikom broju država obavezno je nošenje maske na otvorenom i zatvorenom.

U Bosni i Hercegovini je od proglašenja prvog slučaja zaraze (mart, 2020.) do danas zaraženo 72.685 ljudi, od čega je 1.973 preminulo, oporavilo se 38.003, a broj aktivnih slučajeva iznosi 34.244.

Nešto veće brojke zabilježene su u Republici Hrvatskoj, gdje je od prvog slučaja (februar 2020.) do danas registrovano 85.519 slučajeva koronavirusa. Srbija bilježi 87.381, a Crna Gora 27.773 slučaja.

Vijesti koje donose nadu objavljene su početkom prošle sedmice, kada su kompanije Pfizer i BioNTech predstavile vakcinu koja ima učinkovitost od 90 posto. Već jučer oglasila se i američka farmaceutska kompanija Moderna predstavljajući vakcinu koja ima učinkovitost od 94,5 posto.

U utrci za pronalazak najučinkovitije vakcine i stavljanje na tržište trenutno se bori 11 kompanija.

Vijesti o sve bližem otkriću toliko željene vakcine pozitivno utječu i na svjetska ekonomska tržišta, ali i daju nadu cijelom svijetu da se vidi svjetlo na kraju tunela.