Godišnjica smrti
21

Prije 10 godina umrla je Margaret Thatcher, "Čelična dama“ Velike Britanije

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prije 10 godina, 8. aprila 2013. godine, umrla je Margaret Thatcher. Pristalice je pamte kao "Čeličnu damu“, a protivnici su vijest o njenoj smrti dočekali plakatima "Vještica je mrtva“.

Rijetko kada je nadimak bio tako prikladan. Margaret Thatcher je svoje neprijatelje, sindikalne vođe, argentinske generale, irske republikance, sovjetske premijere, primorala da poštuju njenu volju. Uvjerena u ispravnost svojih odluka, išla je u jednu bitku za drugom.

Thatcher je pokrenula revoluciju 1980-ih koja je transformirala britansku političku ekonomiju, potresla evropski ljevičarski konsenzus i ohrabrila njenog velikog saveznika Ronalda Reagana. Proširila je historijsku teoriju "Velikog čovjeka" na žene i ojačala je. Epohalni događaji nosili su njen pečat.

Odgajana je u stanu iznad porodične trgovine voćem. Pohađala je Oxford i bavila se industrijskom hemijom prije nego što je ušla u politiku. Brzo je napredovala kao članica Konzervativne stranke na čije čelo je došla 1975. godine. Četiri godine kasnije, 1979., postala je prva premijerka kako Ujedinjenog Kraljevstva, tako i jedne zapadne sile.

Oštro se protivila komunizmu pa su je sovjetski mediji prozvali Čeličnom damom (eng. Iron Lady). Uvela je niz ekonomskih reformi koje se mogu smatrati politički desnim, naglasivši slobodno i otvoreno tržište, ali istovremeno slabeći radničke sindikate. Bila je prva žena premijerka i imala je duži mandat od bilo kojeg britanskog premijera u 20. stoljeću, predvodeći vladu čak 11 godina.

Jedna od najmoćnijih žena u historiji umrla je 8. aprila 2013. godine od moždanog udara. Vijest o njenoj smrti potresla je svijet, a njeni kritičari u Velikoj Britaniji su njenu smrt proslavili sa pjesmom "Vještica je umrla". Originalna verzija klasika Čarobnjaka iz Oza Judy Garland koja slavi smrt zle vještice tada je dostigla prvo mjesto u britanskom iTunes-u i prodala se u gotovo 30.000 primjeraka.