Oblaci dima
0

Prijavljena eksplozija u fabrici raketnih motora Ruske svemirske agencije u Sibiru

F. H.
Screenshot
Screenshot
Eksplozija je prijavljena u južnoj Rusiji, što je potaknulo nagađanja da je ruska vojna proizvodna fabrika pretrpjela štetu rano u četvrtak.

Viktor Ščigrev, gradonačelnik grada Bijsk u sibirskoj regiji Altaj u zemlji, rekao je u kratkoj objavi za Telegram u četvrtak da su stanovnici čuli prasak u području industrijske zone, ali je napisao da nije bilo razloga za brigu.

Snimka koja je kružila internetom prikazuje dim koji se diže u nebo. Nije moguće nezavisno provjeriti kada i gdje je video snimljen.

Ruski izvori tvrde da je mjesto eksplozije bio državni vojni istraživački centar u Bijsku, koji je lokalni Telegram kanal opisao kao postrojenje visoke sigurnosti. Ruski izvori postrojenje nazivaju Saveznim istraživačkim i proizvodnim centrom na Altaju.

Stranica je u vlasništvu ruske svemirske agencije Roskosmos, navodi nezavisna ruska novinska kuća Meduza.

"Proizvodi, između ostalog, municiju, čvrsta pogonska punjenja za raketne motore i eksplozive za industrijske potrebe", navodi Meduza. Postrojenje za istraživanje i proizvodnju oružja sankcionirale su Ukrajina, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Postrojenje je proizvodilo vojne proizvode koje je Moskva koristila u svojim operacijama protiv Ukrajine, prema ukrajinskoj bazi podataka War and Sanctions, koja prati sankcije nametnute Rusiji.

Na prijelazu u novu godinu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Moskva značajno povećava proizvodnju oružja u zemlji, prema izjavama koje je prenijela ruska državna novinska agencija Tass. Neki zapadni izvori sumnjaju hoće li Rusija staviti svoju ekonomiju na ratne temelje biti dovoljna da održi svoje potrebe za streljivom u sada iscrpljujućem ratu s Ukrajinom.

"Ruska postrojenja odbrambene industrije sada obavljaju golemu količinu posla", rekao je Putin ranije ovog mjeseca, dodajući da državni radnici sada konstantno rade na povećanju proizvodnje vitalne vojne opreme.