Afera u Švedskoj
0

Prijava protiv Bildta zbog puštanja Plavšićeve

Sarajevo-x.com
Član parlamenta Kraljevine Švedske, socijaldemokrata Thomas Bodstrom, koji predsjedava Komitetom za pravdu, prijavio je ministra inostranih poslova ove zemlje Carla Bildta ustavnom komitetu tvrdeći da je ovaj došao u konflikt interesa, učestvujući u odluci o puštanju Biljane Plavšić na slobodu.

Bodstrom traži od ustavnog komiteta da odluči da li je Bildt bio u sukobu interesa kada je bio jedan od učesnika u vladinoj odluci da se oslobodi Biljana Plavšić, javlja švedski list SDV.

Bodstrom, inače bivši ministar pravde, izjavio da ga je Bildt zvao u nekoliko navrata dok je obavljao ministarsku funkciju, kako bi se uvjerio da će se sa Biljanom Plavšić postupati dobro. Prema pisanju lista Svenska Dagbladet, Bildt je Plavšićevu posjećivao u zatvoru.

'On je više zvučao kao njen brat, a ne neki advokat. Činilo mi se da imaju mnogo jače međusobne odnose', kazao je Bodstrom.

On je dodao da takva snažna lična predanost Carla Bildta vjerovatno mogla dovesti do sukoba interesa pri donošenju odluke o njenom puštanju na slobodu.

Bildt je izjavio da je razmišljao o tome da li je došao u sukob interesa prije nego je vlada načinila odluku ali je shvatio da nije jer je to bilo pitanje izvršavanja odluka Međunarodnog tribunala u Hagu.

Švedski mediji podsjećaju da je Carl Bildt svjedočio za vrijeme suđenja Biljani Plavšić o njenim poslijeratnim naporima, ocjenjujući ih hrabrim. Ovo njegovo svjedočenje nije utjecalo na najnovije optužbe.

Kritike su uslijedile i u komentaru lista Dagens Nyheter, no švedska vlada je istakla kako je odluka o oslobađanju Plavšićeve donesena na osnovu tamošnjih zakona.

Međutim, Frederik Malm, zastupnik Liberalne stranke - članice vladajuće koalicije u švedskom parlamentu, ne slaže se sa navedenim pojašnjenjem i kaže kako nije podrazumijevajuće po zakonu da zatočenik(ca) treba bit oslobođen(a) nakon odsluženja 2/3 kazne.

Carl Bildt nije htio komentirati ove navode.