Zawahri Amerikancima
0

Prihvatite islam da prevaziđete krizu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Drugi čovjek al-Qaide u petak je postavio novi snimak u kojem poziva Amerikance da prihvate islam kako bi prevazišli finansijsku krizu, za koju je izjavio da je posljedica napada od 11. septembra i militantnog nasilja u Iraku i Afganistanu.

Ayman al-Zawahri, čiji se 80-minutni snimak dotakao brojnih tema, također se obrušio na afganistansku vladu i izjavio je da će svaki američki napredak u Iraku biti privremen.

Zawahrijev novi snimak objavljen je u formi pitanja i odgovora s čovjekom koji ga je intervjuirao pred kamerom, javio je AP.

Pojavljujući se u bijelom turbanu i odori, Zawahri je raspravljao o korijenima američke ekonomske krize. Kazao je da je ona posljedica napada na Sjedinjene Države od 11. septembra 2001. i da će se kriza nastaviti "sve dok se nastavlja suluda američka politika puštanja muslimanske krvi".

"Američka ekonomija pogođena je padom i gubitkom povjerenja u tržište nakon dešavanja od 11. sptembra", izjavio je on.

"Savremena ekonomija je uništena napadima mudžahedina (u Iraku i Afganistanu) i lihvarenjem", izjavio je on, koristeći arapski termin za svete ratnike.

Po šerijatskom zakonu, lihvarstvo je, poput ispijanja alkohola, među najvećim grijesima.

Zawahri je potom pozvao američki narod da "prigrli islam i da živi život bez pohlepe, iskorištavanja i nedozvoljenog stjecanja bogatstva.