Svijet
0

Prihvaćen novi sastav gruzijske vlade

FENA
Skupština Gruzije jednoglasno je danas, na vanrednoj sjednici, prihvatila novi sastav vlade, s premijerom Ladom Gurgenidzeom na čelu.

U dosadašnjem sastavu vlade izvršene su i personalne i strukturne izmjene, izabrano je novih šest ministara i dva državna ministra, a potpredsjednika će biti pet.

Za ministra vanjskih poslova izabran je David Bakradze, dosadašnji državni ministar za rješavanje južnoosetijskog i abhaskog konflikta.

Umjesto njega izabran je Temuri Jakobašvili, a ministarstvo je preimenovano u Ministarstvo za reintegraciju.

U vladi su zadržali položaje ministri odbrane i unutrašnjih poslova David Kezerašvili i Vano Mrabišvili, kao i ministri finansija i energetike Nikoloz Gilauri i Aleksandar Hetaguri.

Dosadašnji ministar za euroatlantske integracije Giorgij Baramidze također je ostao u vladi, kao vicepremijer.

Zamjenik državnog tužioca Nika Gvaramija izabran je za ministra pravde, a novi ministar za ekonomski razvoj je dosadašnja šefica administracije predsjednika Mihaila Sakašvilija Jekaterina Šarašidze.

Uvedene su i funkcije državnog ministra za dijasporu i za regionalnu upravu.

Tri opozicione frakcije odbile su da učestvuju u glasanju, ocjenjujući da rekonstruirana vlada neće dovesti ni do čega novog u zemlji.

Sastav vlade utvrđen je na osnovu prijedloga Sakašvilija, posle njegove pobjede na vanrednim predsjedničkim izborima 5. januara.