Svijet
0

Prihodi vodećih proizvođača nafte 700 milijardi dolara

FENA
Rekordne cijene nafte mogle bi zemljama vodećim izvoznicima te energetske sirovine ove godine da donesu prihode od oko 700 milijardi dolara i osiguraju im osnovu za privredni rast u više narednih decenija.

Povećanje tražnje nafte u svijetu u protekle četiri godine uvećalo je cijene sa 20 na više od 70 dolara po barelu, pa su vodeći proizvođači, koji učestvuju sa 40 posto u svjetskoj trgovini glavnom energetskom sirovinom, sve sigurniji u nastavak uzlaznog trenda.

"Ranije su te zemlje bile daleko opreznije, jer su strahovale da naftni 'bum' neće potrajati, ali je sada prisutna sigurnost, a posebno od 2005. vlade tih zemalja su intenzivirale potrošnju", ocijenili su analitičari banke "Standard carterd" iz Dubaija.

Vodeći svjetski izvoznici nafte, Saudijska Arabija i susjedne arapske zemlje u Persijskom zalivu, ove godine bi od izvoza mogle da ostvare više od 300 milijardi "petrodolara", dovoljno da se kupi najveća naftna kompanija "Ekson-Mobil".

Samo vlada u Rijadu ove godine ostvarit će rekordne 203 milijarde dolara, prema 162 milijarde lani, procijenila je finansijska grupacija "Samba".

Sličan rast važi i za desetak najvećih izvoznika nafte u svijetu, čiji će ukupni prihodi ove godine, prema procjeni agencije Reuters, biti otprilike 700 milijardi dolara.

Druga na listi po naftnom prihodu ove godine trebalo bi da bude Rusija sa 79 milijardi dolara, ispred Ujedinjenih Arapskih Emirata s 50 milijardi, Norveške s 49, Irana i Kuvajta s po 45 milijardi dolara, Venecuele s 39 i Nigerije sa 27 milijardi dolara prihoda, prenosi Tanjug.