Rat u Ukrajini
0

Prigožin priznao velike gubitke Wagnerovaca kod Bahmuta

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Šef ruske plaćeničke skupine Wagner kazao je danas da je u borbama za Bahmut "praktički uništena" ukrajinska vojska, ali da su snage Wagnera također "teško oštećene".

"Bitka za Bahmut već je praktički uništila ukrajinsku vojsku i, nažalost, također ozbiljno oštetila privatnu vojnu kompaniju Wagner", rekao je Prigožin, čije su trupe predvodile rusku ofanzivu na Bahmut posljednjih nekoliko mjeseci.

Bahmut je jedno od žarišta rata u Ukrajini, gdje se vode neke od najžešćih borbi u sukobu koji je Moskva pokrenula prije više od godinu dana.

Posljednjih dana ukrajinska vojska izvijestila je o smanjenju intenziteta borbi, što, prema mišljenju brojnih analitičara, može biti znak iscrpljenosti ruskog napada. Prema Kijevu, također je bilo moguće stabilizirati situaciju na frontu u blizini Bahmuta i izbjeći neposrednu opasnost od opkoljavanja ukrajinskog garnizona u gradu.

Prigožin je u telegramu odgovorio na intervju Volodimira Zelenskog za agenciju AP objavljen u srijedu, u kojem je ukrajinski predsjednik ponovio odlučnost Ukrajine da nastavi braniti opkoljeni Bahmut. Eventualno zauzimanje grada ruski bi predsjednik Vladimir Putin mogao "prodati" Rusima, ali i Kini ili Iranu, kao pobjedu.

"Ako osjeti krv, osjeti da smo slab, gurat će, gurati i gurati", rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je izrazio zabrinutost da bi u slučaju poraza Ukrajine kod Bahmuta i on sam brzo osjetio pritisak, kako međunarodne zajednice tako i unutar vlastite zemlje.