Rat u Ukrajini
46

Prigožin priznao da njegovi plaćenici trpe velike gubitke: Broj grobova raste, takav je život

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Šef ruske plaćeničke grupe Wagner rekao je da njegove snage i dalje trpe gubitke, nakon što je objavljen snimak kako posjećuje groblje gdje su pokopani borci Wagnera.

Wagnerove snage su na čelu ofenziva u istočnoj Ukrajini, uključujući grad Bahmut, koji je postao najduža i najkrvavija bitka ovog rata.

Video koji je objavila njegova press služba prikazuje Wagnerovog šefa Jevgenija Prigožina kako stoji ispred stotina grobova s ​​drvenim križevima i vijencima.

"Ovdje stalno pokapaju Wagnerove borce. Broj grobova je sve veći. Oni koji se bore ponekad umiru. Takav je život", kazao je Prigožin.

Inače, ruske vlasti nisu dale ažurirane procjene žrtava od septebra 2022. godine , kada je Ministarstvo odbrane izbrojalo 5937 mrtvih.

Ovaj broj ne uključuje Wagnerove borce, koji nisu dio konvencionalne vojske. Inače, zapadne procjene govore o oko 150.000 mrtvih i ranjenih.

Osnovan 2014. godine Wagner je bio uključen u sukobe u Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku.

Prigožin je mjesecima, sve do febraura, vrbovao zatvorenike obećavajući im amnestiju po povratku u Rusiju ako prežive borbe u Ukrajini.