Separatistička regija
0

Pridnjestrovlje poslalo poruku Moldaviji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Samoproglašeni predsjednik Pridnjestrovlja Igor Smirnov izjavio je u utorak kako bi za Moldaviju bilo najbolje kada bi priznala nezavisnost koju je ta njezina separatistička regija proglasila prije 17 godina.

Smirnov je na godišnjicu proglašenja nezavisnosti oblasti Pridnjestrovlja naglasio da će sada, nakon što što je Rusija priznala nezavisnost separatističkih gruzijskih regija Abhazije i Južne Osetije, uložiti "dodatni napor" da taj dio Moldavije u kome se govori ruski dobije punu nezavisnost.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev prošle sedmice je upozorio svoga moldavskog kolegu Vladimira Voronjina da ne pokušava silom zauzeti tu regiju i dodao da bi političko rješenje moglo uskoro biti pronađeno.

Nezavisnost Pridnjestrovlja nije priznala čak ni Rusija, iako je u toj regiji raspoređeno više od hiljadu njezinih mirovnih vojnika.

Predsjednica moldavske vlade Zinaida Grečeani rekla je u Pragu da krizu u proruskoj separatističkoj oblasti Pridnjestrovlje "treba riješiti na miran i transparentan način", prenio je BBC.

Pregovori između Moldavije i Pridnjestrovlja vode se od 2005. godine uz posredovanje Rusije, SAD-a, Evropske unije, Rumunije i Ukrajine.

Ta oblast s oko pola miliona stanovnika koji govore uglavnom ruski proglasila je nezavisnost od Moldavije u augustu 1991. godine, što je izazvalo rat u kome je poginulo više stotina ljudi.

Od 1992. godine na snazi je primirje, a Vijeće Evrope priznaje Pridnjestrovlje kao oblast "zamrznutog sukoba". Suverenitet Pridnjestrovlja je predmet spora.