Visoka cijena
63

Priča o kršenju građevinskih propisa u Turskoj: Amnestije koje predstavljaju zločin

B. R.
Iskenderun nakon zemljotresa (Foto: EPA-EFE)
Iskenderun nakon zemljotresa (Foto: EPA-EFE)
U Turskoj postoji nezadovoljstvo zbog loše primjene pravila izgradnje zgrada, jer se smatra da je to doprinijelo urušavanju mnogih zgrada usljed nedavnih razornih zemljotresa.
BBC je kao primjer za to naveo višespratnicu u gradu Malatyi, koja je izgrađena prošle godine. Riječ je o zgradi čiji je videozapis urušavanja objavljen na društvenim mrežama, a koja je reklamirana kao građevina potpuno izgrađena u skladu s posljednjim standardima koji se odnose na zemljotres. Isticano je da su materijali i izrada prvoklasnog kvaliteta. No, kako je objavio BBC, sada nema traga toj reklami.
Slično je i sa stambenom zgradom u lučkom gradu Iskenderunu, koja je uništena. Građevinska kompanija, koja ju je napravila, objavila je fotografiju na osnovu koje je vidljivo da je izgrađena 2019. BBC je od građevinske kompanije, ne navodeći konkretno o kojoj kompaniji je riječ, zatražio komentar i do objavljivanja teksta nisu ga dobili.
Zgrada u Iskenderunu prije i nakon zemljotresa (Foto: BBC)
Zgrada u Iskenderunu prije i nakon zemljotresa (Foto: BBC)

Osim toga, uništena je i zgrada u gradu Antakyi, a koja je također izgrađena 2019. Riječ je o zgradi stambenog kompleksa Guclu Bahce City za koji je direktor građevinske kompanije na svečanom otvaranju kompleksa izjavio da je kompleks poseban po lokaciji i kvalitetu izgradnje.

Stambeni kompleks Guclu Bahce City nakon zemljotresa (Foto: Twitter)
Stambeni kompleks Guclu Bahce City nakon zemljotresa (Foto: Twitter)

Iako su zemljotresi bili snažni, stručnjaci smatraju da bi ih pravilno izgrađene zgrade trebale izdržati.

"Maksimalni intenzitet zemljotresa je bio snažan, ali ne toliko da se nužno sruše dobro napravljene građevine. Snaga podhrtavanja tla na većini mjesta je bila manja od maksimalne, tako da možemo zaključiti da skoro sve od nekoliko hiljada zgrada, koje su se srušile, nisu ispunjavale građevinske standarde koji se odnose na zemljotrese", konstatovao je profesor za planiranje i upravljanje u kriznim situacijama na University College London David Alexander.

Neprovođenje građevinskih propisa

Građevinski propisi u Turskoj su pooštreni nakon prethodnih katastrofa, a posljednji put su pooštreni 2018. To je naročito bio slučaj nakon razornog zemljotresa u okolini Izmira, grada na sjeverozapadu zemlje, 1999. kada je poginulo 17.000 ljudi.

Prema posljednjim propisima, u dijelovima zemlje u kojima postoji veliki rizik od razornog zemljotresa mora se koristiti beton visokog kvaliteta uz željeznu armaturu. Stubovi i grede moraju biti tako raspoređeni da učinkovito apsorbiraju udar zemljotresa. Međutim, kako je objavio BBC, ovi propisi se slabo primjenjuju.

Prema riječima profesora Alexandera, dio problema jeste u tome što se propisi slabo primjenjuju tokom rekonstrukcije, kao i tokom izgradnje novih zgrada. U Japanu, koji je također pod velikim rizikom od razornog zemljotresa, na snazi su vrlo strogi građevinski propisi. Zahtjevi za sigurnost ovise od namjene građevine i njene blizine području koji je pod rizikom od snažnog zemljotresa.

Zašto se propisi slabo primjenjuju

Turska vlada je omogućila periodičnu "građevinsku amnestiju" koja podrazumijeva zakonsko oslobađanje od naknade za građevine izgrađene bez sigurnosnih certifikata. Ti certifikati postoje od 60-ih godina prošlog stoljeća. Kritičari su upozoravali da se amnestijom rizikuje katastrofa u slučaju zemljotresa.

Čelnica Udruženja komora turskih inžinjera, planera i arhitekata u Istanbulu Pelin Pınar Giritlioğlu je ukazala da je "građevinsku amnestiju" dobilo 75.000 građevina pogođenih posljednjim zemljotresima. Nekoliko dana prije katastrofe, mediji su izvještavali o tome da se čeka na usvajanje novog zakona kojim će se odobriti dodatna amnestija.

Geolog Celal Sengor je poručio da te amnestije predstavljaju zločin. Nakon zemljotresa na području Izmira 2020., BBC je objavio da je za 672.000 građevina u ovom dijelu Turske izdata amnestija. Osim toga, britanski javni servis je tada objavio podatak Ministarstva za okoliš i urbanizaciju da je više od 50 posto građevina ili skoro 13 miliona u cijeloj Turskoj izgrađeno kršenjem propisa.

Iz ovog ministarstva su saopćili da se nije srušila niti jedna zgrada napravljena pod njihovom administracijom te da se nastavlja procjena štete.