Historijska drama
260

Priča o agresiji na BiH: Večeras emitovanje serije "Dejton" na prvom kanalu turske televizije

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
TRT-ova međunarodna digitalna platforma "tabi" je snimila novu seriju pod nazivom "Dejton" koja tematizira rat u Bosni i Hercegovini. Prva epizoda bit će emitovana večeras u prvom programu TRT.

Serija se fokusira na rat i agresiju na Bosnu i Hercegovinu između 1992. i 1995. kao i ličnu borbu koju je vodio prvi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović. Serija također prikazuje proces zbližavanja suprotstavljenih strana i pregovore u Daytonu.

Istovremeno, priča prati obitelj Kahramanović, koja zajedno s susjedima srpske nacionalnosti dolazi na rođendansku proslavu svoje kćerke Amire. Međutim, na kraju dana, odvode se u logore gdje će se suočiti s surovim stvarnostima rata i svim oblicima progona i nasilja koje su pretrpjeli od strane srpske vojske.

Umit Cihan Canplolat i Rabia Bozkurt potpisuju scenario, dok su producenti M. Hakan Sancaktutan i Seref Diler.

Prvu sezona serije imat će ukupno šest epizoda, a serija je snimljena pod palicom mlade turske rediteljice Basak Soysal, a u seriji igraju: Levent Oktem, Okday Korunan, Sehsuvar Aktas, Sukru Turen, Bulent Alkis, Ahmet Mark Somers, Basak Dasman, Mehmet Bilge Aslan te Yildiz Kultur.

Prve epizode biće emitovane na kanalu TRT 1 svakog ponedjeljka tokom ljeta, dok se ostale epizode serije mogu pratiti putem servisa "tabi.