Prizor od kojeg se slama srce
457

Priča iza fotografije: U Gazi ubijen 11-mjesečni sin novinara BBC-a

Klix.ba
Fotografija koja se u četvrtak pojavila na naslovnicama mnogih dnevnih listova širom svijeta govori jednu intimnu priču o izraelskim zračnim napadima u pojasu Gaze. Na fotografiji se može vidjeti Jihad Misharawi, dopisnik BBC-a koji živi u Gazi, dok nosi beživotno tijelo svog 11-mjesečnog sina Omara.

Izraelska bomba je pogodila Misharawijev dom u Gazi. Tom prilikom je poginuo njegov sin Omar. Njegov brat je ranjen, a sestra njegove supruge je poginula u napadu.

Misharawi je Paulu Danaharu, šefu BBC-a za Bliski istok, koji je u Gazu stigao u četvrtak, rekao da je u trenutku kada je njegova kuća pogođena u susjedstvu bilo mirno..

"Cijeli tim je u Gazi. Postoji samo jedno pitanje. Ako Izrael ima tako napredno oružje da može pogoditi jednog čovjeka koji bježi na motociklu, kao što se desilo prošlog mjeseca, kako je onda ubijen Jihadov sin", kazao je Danahar.

Urednik BBC-a Jon Williams je poslao svim kolegama izvještaj o smrti malog Omara.

"Naše misli su sa Jihadom i ostatkom našeg tima u Gazi. Ovo je posebno težak period za cijeli biro u Gazi. Imamo sreću da taj predani i hrabri tim radi za nas. Ova dešavanja su podsjetnik na sve izazove sa kojima se mnoge naše kolege svakodnevno susreću", stajalo je u obavještenju.