{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pri ulasku u EU zemlje regije su vezane jedna za drugu"

F
13.3.2010. u 11:02
0
2
"Pri ulasku u EU zemlje regije su vezane jedna za drugu"
0
"Pri ulasku u EU zemlje regije su vezane jedna za drugu"
Borut Šuklje
Države na zapadnom Balkanu međusobno su povezane i trebalo bi poručiti da će im se vrata u Europsku uniju početi zatvarati ako ne surađuju, ocjenjuje slovenski politički analitičar i konzultant Borut Šuklje, nekadašnji ambasador svoje zemlje u Beogradu uoči regionalne konferencije koja bi se krajem sljedeće sedmice trebala održati u Sloveniji.
O svojim problemima moraju se dogovarati same balkanske države, u suprotnom će se umjesto njih dogovarati drugi, istakao je Šuklje u opširnom razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od subote.

Dodao je da konferencija, čije održavanje još nije sasvim izvjesno zbog odnosa Srbije i Kosova, treba dati odgovor tih zemalja na pitanje je li im važnije da imaju svoje "sponzore" u centrima svjetske moći ili međusobnu saradnju, a inicijativnost u rješavanju otvorenih pitanja vide kao formulu za brže napredovanje, s obzirom na to da širenje EU-a zemljama članicama zbog krize i okrenutosti vlastitim problemima po Šukljeovoj ocjeni više nije prioritet.

Budući da su odnosi Hrvatske i Srbije ključ za stabilnost u regiji, Šuklje je ocijenio da raskorak u njihovoj eurointegraciji ne bi smio biti prevelik.

Hrvatska osim toga nakon ulaska u EU ne bi smjela opterećivati odnose sa Srbijom bilateralnim pitanjima ili njima uvjetovati ulazak Srbije u EU, kako je to u odnosu na Hrvatsku činila Slovenija, upozorio je bivši diplomat.

"To bi dovelo do ozbiljne nestabilnosti. Države u regiji moraju znati da su u ambicijama ulaska u EU vezane jedna na drugu i da će im se bez te saradnje vrata zatvarati", rekao je Šuklje za "Dnevnik".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: