Pakistan
0

Preživjeli od poplava kamenjem gađali ministra ekonomije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko pakistanskih regija u potpunosti je odsječeno od svijeta nakon najtežih poplava u povijesti zemlje, a njima je, prema izvještaju UN-a, direktno pogođeno 15 miliona osoba, javljaju svjetske agencije.

Nezadovoljni su Pakistanci, koji su preživjeli smrtonosne poplave, povrijedili policajca, tokom prolaska konvoja, koji je prevozio ministra ekonomije Hinu Rabbanija Khara.

Premijer Pakistana Yousuf Raza Gilani zaključio je kako je Pakistan unazađen za nekoliko godina, od posljedica nezapamćenih poplava.

UN krizu uspoređuje s onom što ju je prouzrokovao potres 2005., koji je pogodio pakistanski dio Kašmira ili sa cunamijem iz 2004. kojim je bilo pogođeno 13,8 miliona stanovnika. Cijelo područje doline Swat u kojoj su pakistanske vlasti vodile borbe s talibanima, izolirano je, a slično je i u dijelu Pandžaba te u središnjoj pokrajini Sindh.

Predsjednik Asif Ali Zardari, kojeg su kritizirali jer u trenucima krize nije bio u zemlji nego na turneji po Evropi, u ponedjeljak će stići u Pakistan. UN je izvijestio da je najteže pogođena pokrajina Hiber Pahtunhva, te da se ta svjetska organizacija angažirala na slanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Broj žrtava poplava koje su pogodile himalajsku regiju Ladakh u ponedjeljak se popeo na 150, a vlasti strahuju da bi mogao biti i veći s obzirom na to da se više stotina osoba smatra nestalima.

Poplave su opustošile glavni grad Ladakha, Leh i okolna sela, onemogućile cestovni saobraćaj, mostovima te pokidale električne vodove. Ladakh je planinska regija u kojoj živi većinsko budističko stanovništvo, smješteno na jugoistoku indijskog Kašmira koje privlači brojne turiste. Oko stotinu turista blokiranih u dolini Zanskar evakuirano je vojnim helikopterom.

"Do sada raspolažemo podatkom o 150 poginulih i oko 400 ranjenih", rekao je novinarima policajac iz Leha.

Na pomoći građanima angažirano je nekoliko hiljada vojnika, policajaca i medicinskog osoblja.