Libija
0

Preživjeli dječak još ne zna da su mu roditelji i brat mrtvi

FENA
Ruben van Assouw (Foto: AP)
Ruben van Assouw (Foto: AP)
Nizozemski dječak, jedini preživijeli iz avionske nesreće u Tripoliju u kojoj su poginule 103 osobe, još uvijek ne zna da je ostao bez roditelja i brata.

U četvrtak su ga, još uvijek omamljenog od operacije, posjetili ujak i ujna koje je pozdravio smješkom te je kratko s njima razgovarao. Ed Kronenburg, iz nizozemskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da devetogodišnji Ruben van Assouw još ne zna da je izgubio roditelje i starijeg brata, prenosi u petak AP.

Ruben je s roditeljima i bratom putovao u Južnu Afriku kako bi po nizozemskom običaju proslavili 12. godišnjicu braka njegovih roditelja.

"Budan je, priča i sluša, i naravno, puno spava jer je još pod anestezijom", rekao je dužnosnik Ed Kronenburg.

Doktor Sediek ben Dellah koji je operisao dječaka rekao je da je Ruben još u šoku nakon nesreće. Međutim, dodao je da se dječak smješka, postavlja pitanja te govori šta želi jesti i piti. Spasioci su Rubena pronašli vezanog pojasom za sjedište. Bio je u polusvijesti i obilno je krvario na nogama.

Pronađen je oko 800 metara dalje od velikog komada kraja aviona što indicira na to da je sjedio na prednjim sjedištima. Glavna pedijatrica bolnice rekla je da dječak normalno diše i da su mu organi netaknuti. Dodala je da je dječak pretrpio četiri preloma na nogama i da je izgubio puno krvi. Vrat, lobanja i mozak nisu oštećeni i nije imao unutrašnjih krvarenja. Njegovo lijevo oko, čelo i torzo su puni masnica i ogrebotina, a lijeva noga mu je u gipsu.

Dječaka je posjetio i sin libijskog vođe Muammara Gaddafija, Saif al-Islam Gaddafi.