Mumbai
0

Preživjeli bombaš traži advokata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedini preživjeli napadač iz bombaških napada u novembru prošle godine u Mumbaiju kada je ubijeno 166 osoba Mohammed Ajmal Kasab rekao je u ponedjeljak u sudu u Mumbaiju da je iz Pakistana i da želi advokata.

"On je priznao da je iz Pakistana i od suda zatražio pravnu pomoć (advokata)", potvrdio je šef indijskih istražitelja ovog slučaja Rakesh Maria i dodao da je njegovo pojavljivanje u sudu okončano a da će dan suđenja ubrzo biti poznat.

Prošlog mjeseca policija je formalno optužila Kasaba da se "zakleo na rat" protiv Indije, a njegovo suđenje počelo je u ponedjeljak u Mumbaiju preko videolinka.

Agencija Reuters podsjeća da je Indija optužila 38 osoba, uključujući i Kasaba, za umiješanost u prošlogodišnje napade u Mumbaiju (bivši Bombaj).

Optužnica od 11.000 stranica sadrži iskaze više od 2.200 svjedoka i dokaze koje je osigurao američki Federalni istražni biro (FBI), koji je pomogao indijskoj policiji u istrazi.

Prema optužnici ključni organizator napada je osnivač militantne islamističke grupe Lashkar-e-Taiba Hafiz Mohammad Saeed, a kao vođe te grupe Zaki-ur-Rehman Lakhvi i Zarar Shah.