Engleska
0

Preživjela s Titanika prodaje uspomene

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Millvina Dean imala je samo dva mjeseca kad je, strpana u vreću, spuštena u čamac za spašavanje sa broda Titanik koji je polako tonuo. Danas ima 96 godina i jedina je živa od svih koji su se spasili u ovoj tragediji. Da bi preživjela, danas je prinuđena da prodaje uspomene.

Kad je u aprilu 1912. spašena iz ledene vode Atlantika, Dean i njen dvogodišnji brat s majkom su odvedeni u New York. Nisu imali ništa osim odjeće na sebi. Prije nego su poslani nazad u Englesku, dali su im mali kofer sa odjećom koju su dobili na poklon. Bila je to pomoć Njujorčana kako bi ova porodica ponovo započela kakav-takav život.

Sada ova starica prodaje i taj kofer i druge uspomene koje je čuvala, a sve to kako bi pokušala prikupiti novac da plati starački dom. Očekuje se da bi na aukciji u subotu mogla dobiti barem 5.200 dolara, piše novinar Associated Pressa. Aukcija će biti održana u Devizesu na zapadu Engleske.

Među rijetkim stvarčicama u prodaji su i pisma u kojima Fond za pomoć preživjelima s Titanika njenoj majci nudi jednu funtu, sedam šilinga i šest novčića sedmično.

Ipak, ključni predmet je upravo taj kofer, istakao je aukcionar Andrew Aldridge. "Nosili su svoj mali svijet u tom koferu," kaže on.