Kina
0

Preživio pet dana pod ruševinama

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Njemački turist spašen je ispod ruševina izazvanih strahovitim zemljotresom u kineskoj pokrajini Sichuan nakon skoro pet dana, prenosi AP.

52-ogodišnjak je bio zatrpan 117 sati u Wenchuanu, gdje je bio sam epicentar potresa. Nalazio se ispod ruševina jedne zgrade i jedan je od posljednjih spašenih za koje se moglo očekivati da su živi.

Kineske agencije javljaju da vlasti rade na planu udomljavanja unesrećenih koji su preživjeli zemljotres jačine 7,9 stepeni, ali ostali bez krova nad glavom. 50.000 ljudi smrtno je stradalo.

U četvrtak je spasilački tim pronašao desetogodišnjakinju zatrpanu ispod zidova škole koja je tako provela oko 100 sati. Još uvijek nije objavljeno u kakvom je djevojčica stanju sada.

Juče je spašeno 163 ljudi, a predsjednik Hu Jintao stigao je u Sichuan kako bi sagledao situaciju. Televizija ga je snimila dok je tješio unesrećene i vojnike koji su otkopavali ruševine.

Sa svakim novim danom šanse da se pronađe još neko živ su manje, izjavio je doktor Irving Jacoby sa kalifornijskog univerziteta. Osoba koja je zaglavljena ali nepovrijeđena može preživjeti maksimalno sedam do deset dana bez vode i hrane.