Svijet
0

Prezentacija dosadašnjeg poslovanja predstavništva KS u Briselu

Sarajevo-x.com
Predstavništvo Kantona Sarajevo u Briselu, u saradnji sa regijama partnerima Friuli Venecijom Giuliom, Koruškom i Istarskom županijom bio je prije dva dana domaćin tradicionalnog novogodišnjeg prijema održanog u zajedničkim prostorijama Predstavništva.

"Promociju Kantona Sarajevo, koja je prvenstveno usmjerena prema Briselu i regionalnim institucijama Europske unije, u protekloj godini smatramo uspješnom, obzirom da je Predstavništvo Kantona Sarajevo relativno mlada institucija, koja ima namjeru da jačanjem svojih promotivnih aktivnosti u narednim godinama Kanton Sarajevo približi Europskoj uniji,”, rekao je u svom uvodnom izlaganju predstavnik Ureda Kantona Sarajevo u Briselu Dino Elezović

Prema njegovim riječima izuzetno je značajno učestvovanje Kantona Sarajevo na "Open Days“ manifestaciji regija i gradova, na kojima pravo učešća uglavnom imaju samo regije zemalja članica Europske unije i službeni kandidati.

“Na polju bilateralnog djelovanja, posredstvom Predstavništva, zaključeni su prvi važni okvirni sporazumi o saradnji, te su u procesu realizacije projekti u vrijednosti od 200.000,00 Eura iz oblasti zaštite okoliša i edukacije kadrova“, istakao je Elezović.

Predstavništvo planira da u ovoj godini putem seminara, edukativnih projekata i studijskih posjeta, obuči domaći kadar, koji će dugoročno biti nosilac regionalnih programa i realizator međunarodnih projekata na području Kantona. Sve bi ovo prema riječima Elezovića trebalo da omogući Kantonu Sarajevo lidersku funkciju na području Zapadnog Balkana.

Pored bosanskohercegovačkih predstavništava u Briselu, ambasadora i diplomatskog kora, prijemu su prisustvovali šefovi direkcija Evropske komisije direktno vezani za rad sa Bosnom i Hercegovinom, regije partneri i direktori privrednih predstavništava i agencija u Briselu.