640 ostataka
0

Prevoz olupine Airbusa u Francusku na ispitivanje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Olupne aviona, koji je letio na relaciji Rio de Janeiro-Pariz AF447, pronađene u Atlantskom okeanu, na brodu su koji plovi prema Francuskoj. Brod treba da stigne 14. jula. Olupine će biti ispitane u Centru za aeronautičke probe u Tuluzu, objavio je izvor Airbusa.

Ured za istrage i analize (BEA), zadužen za tehničku istragu u Francuskoj, potvrdio je da će "dijelovi Airbusa A330, pronađeni u vodama Brazila, biti ispitani u ovom istraživačkom centru koji je pod kontrolom žandarmerije za zračni saobraćaj i BEA-e.

Centar za aeronautičke probe (CEAT), koji je pri ministarstvu odbrane, glavni je evropski centar za probe na zemlji za civilne i vojne zrakoplove i redovno radi za BEA-i u slučaju nesreća.

Transport 640 ostataka, pronađenih otkako se avion srušio u more 1. juna, obavlja se teretnim brodom Grad Bordeaux, jednim od tri broda koje koristi Airbus za transport djelova gigantskog aviona A380 iz evropskih tvornica prije sklapanja u Tuluzu.

BEA je objavila 2. jula da nije uočila nikakve tragove požara ni eksplozije tokom prve vizuelne analize ostataka.

Identificirani dijelovi pripadaju cjelokupnom obimu aviona, precizirali su istražitelji, navodeći posebno komade stolova za ručavanje, djelove poda aviona, nenaduvene prsluke za spašavanje i avionsko kormilo.

Brazilske vlasti objavile su 26. juna kraj potrage za tijelima i ostacima nestalog sa 228 putnika i članova posade.